U ponedeljak premijera predstave i otvaranje "Teatra na raskršću" u Nišu


U ponedeljak, 11. marta, će biti odigrana premijera predstave “Putujuće pozorište Šopalović”, po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i produkciji Narodnog pozorišta u Nišu.

Konferenciju je otvorio direktor pozorišta Spasoje Ž. Milovanović najavom premijere i otvaranja festivala „Teatar na raskršću“ gde će ljubitelji pozorišta moći da uživaju u deset predstava iz balkanskih zemalja. Premijera predstave će se odigrati na 132. rođendan Narodnog pozorišta.

„Predstava govori o glumcima i pozorištu, glumci su heroine i heroji pozorišta u antiherojskom vremenu.“, ističe Milovanović.

Premijera predstave je uvod u festival “Teatar na raskršću”, koji će otvoriti Mima Vuković Kurić koja je igrala u Šopalovićima 1997. godine, kada je poslednji put ova predstava igrana u Nišu.

Rediteljka predstave Tatijana Mandić Rigonat ističe da je boravak u Nišu za nju bilo izuzetno iskustvo kao i da je predstava „Putujuće pozorište Šopalović“ najlepši komad o biću pozorišta. Rediteljka ističe kako ova predstava poseduje univerzalnu crtu kao i da će biti jedinstvena po songovima koji doprinose da se stvori određena veza između građana i putujućeg pozorišta. Rediteljka kaže da pozorište i život nisu odvojeni.

„Umetnička dela menjaju naše živote i mislim da to više nije potrebno dokazivati jer svako ko je pogledao neki film, pročitao neku knjigu , došao u pozorište, zna da se nešto dogodi u njemu“, navodi Rigonat.

Glumci ističu da je zadovoljstvo i velika odgovornost raditi na ovakvoj predstavi. Ova predstava se smatra najboljim posleratnim komadom u Srbiji i nema glumca koji ne bi odigrao makar tri rečenice Simovićevog dela.  

Karte za premijeru su rasprodate, ali će publika koja bude imala želju da je pogleda to moći na nekoj od repriza u martu.

Ova predstava će obeležiti život Narodnog pozorišta u Nišu kao i pozorišnu scenu Srbije.

U okviru festivala “Teatar na raskršću” biće izvedeno osam predstava u takmičarskom delu i dve u revijalnom.

Od 11. do 19. marta Niš će, prema najavama organizatora, biti centar pozorišnog života.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste