U Zrenjaninu otvoren 68. festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

Milana Vojnović
24. apr 2018.

U zrenjaninskom Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, juče, 23.4, otvoren je 68. po redu Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine.

U selekciji ima 12 predstava, 7 dramskih i 5 dečijih, upravnik pozorišta, Ivan Francuski očekuje veliki odziv publike i dodaje: „Za nas je ovo praznik pozorišta, odnosno kulture. Nadam se da će publika uživati. U narednih nedelju dana ćemo kao grad biti u centru pažnje, jer smo posle sedam godina opet domaćini ovog festivala i nadam se da ćemo biti dobri domaćini.“

Direktor Zajednice profesionalnih pozorišta, Valentin Vencel rekao je: „Ovaj festival jeste najstariji festival, naše bivše i sadašnje zemlje i najstariji pozorišni festival na Balkanu. Drugo, Zrenjanin je, kako god gledamo, grad sa najdužom pozorišnom tradicijom u ovim prostorima Evrope. On je 1839. dobio pozorište koje je bilo emblematična ustanova građanske provinijencije, gde su se okupljali najveći umetnici onih doba. Dakle, tu se našao jedan grad sa jako velikom pozorišnom tradicijom i jedan festival sa sopstvenom, dugačkom tradicijom.“

U dugačkoj tradiciji festivala, menjali su se gradovi koji su mu bili domaćini, a ponekad su to bila i po dva grada ili nekoliko pozorišta istovremeno. Vencel napominje da je ovogodišnja edicija festivala posebna i po tome što je sklopljen dogovor da Zrenjanin bude domaćin ovom festivalu u narednih pet godina. „Sklapanjem tropartivnog ugovora sa pozorištem „Toša Jovanović“ i gradom Zrenjaninom, dogovoreno je da Zrenjanin bude domaćin festivala bar u narednih pet godina. Time mi ovaj festival vraćamo u Zrenjanin, vraćamo ga zrenjaninskoj publici i mislim da ovogodišnji festival treba da potvrdi da smo ga doveli u prave ruke i dali našim kolegama koji će to vrlo vično, profesionalno i moralno vrlo dobro ogranizovati.“

Prva predstava odigrana u okviru festivala bila je Anika i njena vremena, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koja je odlično prihvaćena od strane zrenjaninske publike.

Pre samog festivala, u foajeu pozorišta je otvorena tematska izložba fotografija Pozorišni svetlopisi, autorke Ivane Koči, a koja predstavlja razvoj pozorišne fotografije do četrdesetih godina dvadesetog veka. Tom prilikom, publici su se obratili Ivan Francuski, upravnik zrenjaninskog pozorišta, Ivana Koči, autorka izložbe, i Zoran Maksimović, pozorišni savetnik, sve troje ističući jedinstvo koje čine zrenjaninsko pozorište kao ustanova bogate istorije, festival sa dugom tradicijom i izložba koja se osvrće na istoriju fotografije. Posetioci su imali prlike da u prijatnoj atmosferi foajea, uz izložbu i muziciranje gudačkog kvarteta, sačekaju svečano otvaranje samog festivala.

Publici se obratio i gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, a pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je proglasila festival zvanično otvorenim.

Svi govornici su se složil u jednom- Zrenjanin je pravo mesto za održavanje ovog, nastarijeg festivala u zemlji, gde će se vojvođanska pozorišta svojim predstavama predstaviti na daskama najstarije pozorišne sale u zemlji.

Festival traje do nedelje, 29.4, a publici će se predstaviti pozorišta iz Subotice, Novog Sada, Sombora, Kikinde i Zrenjanina.

Autor: Milana Vojnović

Foto: SNPPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste