Uvaženi zahtevi glumaca u Somboru, novi konkurs za direktora pozorišta


Na današnjem sastanku predstavnika Štrajkačkog odbora Narodnog pozorišta Sombor sa predstavnicima osnivača, kome je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Sombora, uvaženi su štrajkački zahtevi, te su prestali razlozi za najavljeni štrajk upozorenja, saopštio je Glumački ansambl tog pozorišta.

Kako se navodi, pregovarači su se saglasili da se u toku dana održi sednica Upravnog odbora Narodnog pozorišta Sombor na kojoj će biti doneta Odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora Narodnog pozorišta Sombor.

"O kandidatima za direktora pozorišta biće neophodno da se izjasne ansambl Pozorišta i esnafska udruženja: Savez dramskih umetnika Vojvodine i Udruženje dramskih umetnika Srbije, čija mišljenja će se uvažiti prilikom izbora kandidata za direktora", navodi se u saopštenju.

Uvažavanjem zahteva Štrajkačkog odbora Narodnog pozorišta Sombor, prestali su razlozi za održavanje štrajka upozorenja, te će pozorište nastaviti s redovnim aktivnostima, dodaje se.

Podsetimo, nedavno je za v.d. direktora Narodnog pozorišta Sombor imenovana glumica Vesna Paštrović, a ansambl tog pozorišta je tu odluku kritikovao i poručio da će se boriti svim zakonskim sredstvima protiv, kako su naveli, nasilja "vlasti nad pozorištem i umetnošću uopšte".

Poslednje dve nedelje bile su burne za ansambl pozorišta u Somboru. Najpre je ansambl predložio da upravnik bude neko od zaposlenih. Deset dana kasnije, 21. marta, održana je sednica Odbora za kadrovsko-imunitetska pitanja koja usvaja odluku da Skupštini grada za upravnicu predloži Vesnu Paštrović.

Glumci su 24. marta apelovali da se razmotri ta odluka, a 25. su najavili štrajk.

Na pitanje zbog čega se bune, naveli su da je reč o političkoj odluci i da u pozorištu već postoji kandidat za tu poziciju.

"Prvo, način na koji se neko dovodi nije korektan, drugo, ova glumica ima neku možda relevantnu glumačku karijeru, ali ne mislimo da ima menadžerske sposobnosti za obavljanje ovog posla, drugo ona nikada nije bila član ansambla niti je odigrala jednu ulogu, i bavila se glumom, odnosno bavi se glumom u predstavama i pozorištima komercijalnog karaktera", smatra glumica Danica Grubački.

A predlog ansambla je Bojana Kovačević, za koju navode da sedam godina radi u tom pozorištu, da je od početka njenog rada učestvovala na više pozorišnih festivala u inostranstvu i regionu, a ostvarene su i brojne saradnje u vidu gostovanja i razmene predstava.

Podršku kolegama iz Sombora dali su i glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i bivši članovi somborskog teatra.

Izvor: N1Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste