Vragolanka - zahtevna, ali zabavna


Premijerno izvođenje baleta „Vragolanka” L. J. F. Herolda, u aranžmanu i orkestraciji Džona Lančberija, biće održano 23. februara 2019. na sceni Jovan Đorđević SNP-a u 19 časova.

Direktor baleta SNP-a Toni Ranđelović rekao je da je ovo: „balet koji je preživeo pregršt transformacija od strane svakog koreografa koji se prihvatio da radi tu predstavu. Taj libreto Žana Dobervala, koji je izuzetno sadržajan, poseduje komiku, dramatičnost, glumu, a pre svega u osnovi cele te priče je jedna ljubav, ta večna priča koja nas osvaja u svim tim temama. Veoma lepa priča, koja je komponovana sa tom božanstvenom muzikom Herolda.”
Takođe, dodao je da: „onaj ko se uhvati u koštac sa „Vragolankom” nije makar ko;to su ozbiljni ljudi, ozbiljni igrači, ozbiljni ansambli i ozbiljan koreograf, pa je samim tim to još veći izazov za nas.”

Vragolanka u SNP-u

 

Sam balet nastao je u praskozorje Francuske revolucije, pa se tako i tema baleta može po sentimentu povezati sa tim. Mlada devojka Liza, koju igra Ana Đurić, živi svoju ličnu revoluciju, boreći se za pravo da se uda za čoveka koga voli i koga ona sama bira - siromašnog mladića Kolena (Milan Ivan) - iako joj njena majka Simona (Semjuel Bišop) brani, želeći da se njena ćerka uda za nekog imućnijeg.

Koreografiju je radio rado viđen gost iz Rumunije, Kalin Hanciu, koji je uneo jednu potpunu izmenu, a to je da se na kraju i Simona, stroga majka, karakterno menja i zaljubljuje se u bogatog trgovca Tomasa. Hanciu se svima zahvalio na interesovanju za ovu predstavu, kao i SNP-u na omogućenoj saradnji.

Prisutni plesači su se složili da je koreografija zaista zahtevna, ali da je svakako sam balet komičan, vrcav i zanimljiv. Ana Đurić, koja tumači ulogu Lize, dodala je: da je „Vragolanka”: je “tehnički prezahtevna i ne bih se sa direktorom složila da je besprekorna, ne bih iskorisila tu reč, jer besprekorno je nešto što je tehnički zaista uvežbano. Gospodin Kalin je koreograf kod koga nismo imali baš nešto prostora za dogovore, imali smo prostora samo onoliko koliko je on želeo. Nekada na nekom igraču neki koraci ne stoje, neki nisu udobni, neki prosto nisu lepi.”

Reprizna izvođenja biće 26. februara i 27. marta.

 

Autor: Miljana Pavlović

Foto: SNP Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste