"Vojvođanska rapsodija" uskoro premijerno u SNP-u


U Srpskom narodnom pozorištu u toku je rad na mjuziklu "Vojvođanska rapsodija", velikom projektu SNP-a koji objedinjuje učešće sve tri umetničke jedinice – Dramu, Operu i Balet.

"Vojvođanska rapsodija" je originalni domaći mjuzikl, u režiji Vladimira Lazića, koji zajedno sa Željkom Mijanovićem potpisuje i dramaturšku adaptaciju.

vojvodjanska-rapsodija

Svoju premijeru imaće 2. decembra 2017. u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Jovan Đorđević“.

Nastao je prema motivima čuvenog dela „Selo Sakule, a u Banatu“ Zorana Petrovića, koji opisuje vojvođanske običaje i na komičan način ispreda priču o odnosima među polovima, narodima u starom vojvođanskom ambijentu, u jednoj noći. Ovaj komad, u podnaslovu Vašarska panorama, dešava se, za razliku od originala, u jednoj noći – vidovdanskoj. U ovoj noći otvorenog neba, plejada likova gleda iznad sebe sa nadom da će njihove želje biti ostvarene.

Koristeći se već prepoznatljivim motivima „Sakula“, ova predstava se oslikava kompoziciono i hronološki, ispredajući priču o odnosima među polovima, narodima, rodoljublju.

Kako je to istakao reditelj Vladimir Lazić, pre četrdesetak godina nastao je dramski tekst „Selo Sakule, a u Banatu“, a potom i ciklus tekstova Zorana Petrovića, eminentnog slikara, književnika, profesora. To je bio čitav serijal omaža Vojvodini, Banatu.

„Selo Sakule, a u Banatu“ je u Srpskom narodnom pozorištu jedna od istorijskih, antologijskih predstava, kao romantična pastorala o ljudima i njihovim ćudima, naravima, izvođena s velikim uspehom (premijera 1969) u adaptaciji i režiji Dimitrija Mite Đurkovića.

Za "Vojvođansku rapsodiju" je korišćeno još nekoliko dramskih tekstova u saradnji sa Željkom Mijanovićem, koji je i autor songova.

Na sceni je okupljeno oko šezdeset učesnika, što predstavlja jedan od najvećih projekata Srpskog narodnog pozorišta. Ono što je još važnije, to je kako pretočiti jednu dramsku partituru u mjuzikl – originalna muzika, songovi, koreografija. Publika će imati priliku da u Vojvođanskoj rapsodiji vidi deo svoje Vojvodine i deo neke druge, koju neko pokušava da predoči.

Kompozitor ovog velikog poduhvata je Gabor Lenđel, koreograf je Milica Cerović, za scenografiju je zadužen Saša Senković, dok je kostime osmislila Marina Sremac.

Foto: Srđan DoroškiPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste