"Vrat od stakla" otvorio XXIV Glumačke svečanosti


Sinoć je na sceni Centra za kulturu Požarevac, uz umetničnu himnu „Vostani Serbie” i govore počasnih gostiju, otvoren XXIV po redu festival Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović”.

Pre svečanosti otvaranja otvorena je izložba Muzeja pozorišne umetnosti grada Beograda pod nazivom „Neda Spasojević, glumica sa tajnom”, tokom koje je bilo reči o neverovatnoj pozorišnoj i filmoskoj glumici Nedi Spasojević. Na izložbi se našao i stručni žiri ovogodišnjeg festivala, koji čine: predsednica žirija Tanja Bošković, glumica, Tatjana Nježić, publicista i novinar i dr Miroslav Radonjić, teatrolog. Žiri publike čine: Marko Savić, načelnik LER-a, Ivana Paunović, zamenica načelnika Gradske uprave, kao i Marina Makrešanski, poslovni sekretar. Jedna od njihova uloga biće da svako veče odaberu laurente, odnosno glumce večeri, od kojih će poslednje veče birati glumca festivala.

Predstava koja se prvo veče našla pred požarevačkom publikom bila je predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Vrat od stakla”, u režiji Jagoša Markovića. Savremeni tragikomičan tekst Biljane Srbljanović govori o beogradskoj porodici i njihovom stanu pod čijim krovom žive tri generacije. Sukob nastaje u trenutku kada im poštar donosi plavu kovertu u u kojoj se nalazi rešenje za iseljavanje iz stana po novom zakonu o restituciji. Kroz otpor, baka Bogda, koja je trenutno uticajni tviteraš, u odličnoj interpretaciji Jelisavete Seke Sablić priseća se kako se sve odvijalo davne 1968. godine kada se neprestano borilo za revoluciju. Njena ćerka se priseća dvehiljaditih godina i konačnog dešavanja te famozne revolucije. Unuka Mirna organizuje današnje proteste i ne veruje u pobedu istih. Na celu tu priču, otac je zakleti oportunista koji radi u komunalnoj policiji. Tok priče prate smeh, razumevanje, empatija, smisao, apatija, osećaj za druge ljude, kao i neodgovornost. Često primećujemo da su postupci koje čini ova porodica postavljeni na granici samog ekstrema. Predstava u kojoj se suočavamo sa greškama generacija, uništenim nadama i nevidljivom perspektivom, vrlo lako klizi do publike i počinje da se tiče i nas samih, zato što nam je jasno da sličan emotivni diskurs doživljavamo i mi, van zidova pozorišta. Jedini amblem koji ostaje jeste vera da će sve biti u redu. Niti znamo kakvo u redu, niti zašto u redu, niti da li smo zaslužili da bude u redu, ali sve će biti u redu. Da li smo spremni da prihvatimo da sve bude u redu po bilo kakvu cenu naše budućnosti, samo kako bi ona postojala?

Pored neverovatne Jelisavete Seke Sablić, na sceni su se našli i fantastični glumci: Vesna Trivalić, Anita Mančić, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Milica Gojković, Miloš Samolov, Bojan Lazarov i Ana Čarman.  

Žiri publike je odlučio da svoju nagradu glumca večeri dodeli Aniti Mančić, dok se stručni žiri XXIV Glumačkih svečanosti opredelio za Jelisavetu Seku Sablić.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste