Zajedno rastemo na FEP-u


 

Početak drugog dana ovogodišnjeg Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade obeležile su radionice na kojima su mališani mogli da učestvuju i prvog dana, uz dodatak još jedne pod nazivom „TastArtura“. Vreme između jutarnjih radionica i popodnevnih predstava moglo se popuniti druženjem sa glumcima, volonterima, organizatorima. Dok su neka deca bila na predstavi, druga su u dvorištu Slovačkog doma gledala profesionalce kako žongliraju sa lopticama i čunjevima, ali su i sama deca imala priliku da se oprobaju u tome, kao i da igraju razne igrice i usput se smeju, druže i uživaju.

Takmičarski deo Festivala drugog dana započeo je autorski projekat „Od kapljice do okeana“, koji je namenjen deci od tri i više godina. S obzirom da je u pitanju umetnički performans u kom učestvuju i deca, samo trideset i pet mališana je moglo da se nađe na bini zajedno sa dve glumice. Srećom, od kapljica do okeana zajedno su rasli dva puta, te je više dece imalo priliku da učestvuje. Pre samog početka i ulaska u salu deci je izrečena dobrodošlica na putovanje od kapljica do okeana i, s obzirom da je na oblaku veoma mekano, svi su se izuli kako bi im bilo što udobnije. Takođe im je rečeno da reči neće biti korištene i da će sve biti u duhu pokreta. Dok su deca bila na bini, publiku su predstavljali roditelji i tek pokoje dete. Iz oblaka su prvo izašle glumice koje su plesale i izvodile akrobacije. Potom su iz oblaka izvodile i mališane, koji su za njima ponavljali pokrete, te se tako našli u ulozi izvođača, sa druge strane pozorišta. Kako je vreme odmicalo, i deca iz publike su pojurila na scenu sa željom da i ona budu deo nastupa. Nakon performansa sam porazgovarala sa decom o njihovom utisku. Andrej i Sergej su kao najbolji deo izdvojili trenutak kada su se svi zajedno našli ispod velikog platna koje je predstavljalo okean, dok je Hana rekla da su joj se najviše dopali pokreti glumica i svih drugara koji su im pomogli, kao i muzika i ritam uz koji su plesali.  

Potom je usledila predstava „Kaštanka“, koja je namenjena deci od 8 i više godina. S obzirom da je u pitanju kombinacija lutkarske i igrane predstave, doživljaji Kaštanke su publici predstavljeni na inovativan i zanimljiv način. Pored malog psa, glavnog aktera ove predstave, decu, ali i odrasle su posebno nasmejali gusan Ivan i mačak Fjodor, koji su svojim glupiranjem i umetničkim nastupima opčinili publiku. Hladna zima, prljava fabrika, šaren cirkus – sve su to bile stanice na Kaštankinom putu, od samoće do toplog zagrljaja gazde. Mališani su jedva čekali da sa mnom podele svoje utiske nakon predstave, pa su Vanja i Andrej izdvojili gusana Ivana koji im je bio veoma smešan, a Damjan i Andrej  povratak Kaštanke svom prvobitnom vlasniku, dok je Nikola rekao kako mu se sve dopalo podjednako.

Posle druge predstave projektovan je dokumentarni film o pozorištu za decu u kosovskim enklavama, nakon čega je publika imala priliku da razgovara sa autorima filma.

Drugi dan festivala završen je mnogobrojnim muzičkim koncertima koji su trajali do dugo u noć, u susret trećem danu FEP-a. 

 

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste