Završen 14. Urban Fest u Nišu, najviše nagrada pripalo Bečejcima i predstavi „Kralj Ibi“


U Nišu je 5. septembra završen 14. Urban Fest. Iste večeri je odigrana i poslednja predstava iz selekcije, „Šine“, po tekstu Milene Marković, u režiji Marije Medenica, a u izvođenju Dramskog studija „Ćoše“ iz Obrenovca. Dok je žiri donosio odluku o nagradama, publika je gledala i revijalnu predstavu „Neizgovoreni glasovi“, koju su odigrali glumci iz Banja Luke.

Predstava „Šine“ sa sobom nosi jako težak zadatak, s obzirom na to da je to jedan od vrlo upečatljivih tekstova Milene Marković, koji svedoči o najnesrećnijem vremenu u Srbiji. Najgore od svega je što očigledno nikada nismo izašli iz tog vremena, već se po njemu okrećemo kao u nekom vrtlogu. Fascinantno je to što ansambl Studija glume „Ćoše“ čine srednjoškolci, koji nikako nisu svedoci svih tih nesrećnih dešavanja u Srbiji tokom devedesetih godina prošlog veka, a opet su na jedan vrlo odrastao način prišli temi i u potpunosti razumeli podtekst. Sjajno je i optimistično deluje činjenica da su tako mladi ljudi toliko svesni i savesni. Jasno je čitljiva režija  Marije Medenica i prosto čitava predstava nekako odiše njenim umetničkim izrazom. Sjajni mladi glumci su nišku publiku ostavili nemom. To im je, svakako, najveća nagrada.

Odluku žirija o pobednicima 14. Urban Festa prenosimo u celini:

Nagrada Studentskog žirija Zlatni par, za najbolji glumački tandem Festivala, dodeljuje se Jovani Petrović za ulogu Milice - Malog i Aleksi Đorđeviću za ulogu Baneta u predstavi  “Dragi tata” Teatra 011 iz Beograda.

Kategorija studentskih i omladinskih pozorišta

Epizodna muška uloga


Krajnje uverljivo nošenje lika, maksimalna scenska prisutnost, upečatljiv pristup u igri grotesknih elemenata i celokupna glumačka spretnost. Igrajući ovaj lik pokazao je krajnju psihološku dramsku uverljivost, tačno vođenje radnje, osobenu inovativnost i izražajnu sugestivnost.
Zbog svega rečenog , nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu na 14. Urban festu, za ulogu Bugrelava, u predstavi “ Kralj Ibi “ Dramskog studija mladih, Gradskog pozorišta iz Bečeja poneo je Srđan Kner.


Epizodna ženska uloga


Zanimljivo građenje lika, umerenost i svedenost u izrazu, precizno vođenje kako govorne tako i fizičke radnje. Unutar kompleksnosti zadate uloge, glumica je na svoj autentičan i hrabar način uspela da do kraja iznese svu tragičnost lika.
Nagrada za epizodnu žensku ulogu na 14. Urban Festu, za ulogu Ismene u predstavi “Antigona“ Omladinskog pozorišta “Vožd“ iz Šapca, dodeljuje se Oliveri Guconić.


Glavna muška uloga


Zaokružen i slojevit dramski lik, groteskna igra, u kojoj uverljivo nosi dodeljen mu zadatak sa izraženim osećajem mere. Ovaj glumac je svojim autentičnim izrazom dao novu boju ovom poznatom liku.
Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu na 14. Uraban Festu , za ulogu Kralja Ibija u istoimenoj predstavi Dramskog studija mladih, Gradkog pozorišta iz Bečeja poneo je Srđan Tomić.

 


Glavna ženska uloga


Autentični pristup u građenju lika, prirodnost i uverljivost u radnji i odnosima, konzistentnost u igri i upečatljivost u vođenju lika. Kompleksnost samog lika, kao i zadate situacije u kojoj on deluje, su savladani sa velikom lakoćom.
Nagrada za glavnu žensku ulogu Naisa, na 14. Urban Festu, za ulogu Milice - Mali u predstavi “Dragi tata“ Studija glume - Teatar 011 iz Beograda, dodeljuje se Jovani Petrović.

Kategorija studenata dramskih fakulteta i akademija

Nagrada za žensku ulogu Carica Teodora


Slojevitost i doslednost unutar zadatog žanrovskog okvira, izražajan šarm i jako osećanje mere. ovih nekoliko epiteta najbolje opisuju disciplinu i veštinu vođenja lika, unutar vrlo složenog psihološkog predloška.
Nagrada za žensku ulogu Carica Teodora, na 14. Urban Festu, Za ulogu Sofi Foadevo u predstavi “Ručni rad“ Pozorišta “Promena“ Akademije umetnosti iz Novog Sada, dodeljuje se Sofiji Mijatović.


Nagrada za najbolju mušku ulogu Car Konstantin , prema odluci žirija , nije dodeljena.


Najbolje glumačko ostvarenje


Predstava sa autentičnom i snažnom kolektivnom igrom, koja obiluje grotesknim elementima, metaforama i slikama. Ansambl dosledno prati rukopis i ideju, što ovoj predstavi daje poseban izraz. Apsurdnost i grotesknost koju zadati tekst već sam po sebi nosi su zaokruženi, nadgrađeni i dovedeni do nivoa jakog komentara današnjeg vremena i društva.
Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje 14. Urban Festa dodeljuje se ansamblu predstave “Kralj Ibi“ Dramskog studija mladih, Gradskog pozorišta iz Bečeja.


U Nišu, 05. 09. 2018.
Žiri
Angelčo Ilievski, Ivana Nedović i Zoran Cvetković.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste