Završen drugi Bašteatar


Poslednje festivalske večeri u Bašti Doma omladine igrala se predstava „Epske igrice – Ženidba Dušanova” rediteljke Anđelke Nikolić i u produkciji Hop.La.  

Predstava tematizuje ovu dobro poznatu epsku pesmu na jedan karikaturalan način, osvrćući se na pitanje da li Roksanda treba da se uda za Dušana. Nije se udala jer je, kako kaže, previše ljudi pobio na putu do Leđana, što je dovodi do zaključka da je jako agresivan čovek. Venčanje na kraju nije održano.

U predstavi igraju: Anita Stojadinović, Đorđe Živadinović Grgur i Igor Filipović.

Nakon predstave žiri u sastavu: Miloš Đorđević (glumac), Petar Mihailović (dramaturg) i Jug Đorđević (reditelj)  povukao se kako bi doneo odluku o nagradama. Mi smo nestrpljivo čekali i većali koja je najbolja. Negde oko 22 časa tročlani žiri je istupio pred publiku i Đorđević je pročitao nagrade:

Specijalna nagrada otišla je Branku Džinoviću za originalnu muziku u predstavi „Not the right leg” jer je na kreativan način pomogao narativ u ovoj predstavi. 

Nagrada za najbolji vizuelni identitet dodeljena je predstavi „Laura, molim te” jer je ona upravo ovim segmentom uspela da dostigne svoj vrhunac i smisao. 

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke mlade Jelene Simić za njene tri uloge u predstavi „Ovde je lepo-sečem drva i jedem pasulj”, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu zasluženo poneo njen kolega iz predstave Filip Hajduković.

Nagradu za najbolju režiju dobila je simpatična Milja Mazarak za svoju diplomsku predstavu „Ovde je lepo-sečem drvo, jedem pasulj”, koja je prema rečima žirija pokazala izuzetnu rediteljsku zrelost u radu na predstavi i u radu sa glumcima.  

Gran pri nagrada nazvana po Slavici Slaji Urošević, kako smo se i nadali, otišla je predstavi „Ovde je lepo-sečem drvo, jedem pasulj”, čiju režiju potpisuje već nagrađena Milja, a tekst Filp Grujić.

Time je drugi po redu Bašteatar završen. Ja ću još malo istraživati Kragujevac, koji je iznenađujuće čist i lep grad. Hvala Tamari, Tatjani, Radi i Ivici koji su naš boravak ovde učinili prijatnijim!

Vidimo se dogodine!

Foto: Nikola Marić (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste