Završen Festival mladih pozorišnih autora u Leskovcu, dve nagrade u ruke Isidore Milosavljević


Nikola Voštinović za ulogu Donalda Milera i Jug Đorđević za režiju predstave „Sumnja“ kraljevačkog pozorišta i Isidora Milosavljević za tekst „Ako se probudiš“ u koprodukcijskoj izvedbi leskovačkog i prištinskog Narodnog pozorišta, dobitnici su tri ravnopravne nagrade na prvom Festivalu mladih pozorišnih autora „Metamorfoza“ koji se prethodnih šest dana održavao u Leskovcu.

Mlada dramatuškinja Isidora Milosavljević dobitnica je i četvrte nagrade na ovom festivalu mladih pozorišnih autora (do 35 godina) koju je dodelio specijalni novinarski žiri.

„Mladi pozorišni stvaraoci stvarno pričaju da je teško da danas dobiju šansu, ali, evo, moj primer pokazuje suprotno. Ja sam prošle godine završila fakultet i zahvaljujući Narodnom pozorištu Leskovac i Željku Hubaču, danas se moj tekst igra na sceni. Ali moj primer nije pravilo. Mislim da je ipak za mlade najverdnija stvar što se danas grupišu i počinju da rade mimo institucija i to je nešto što nas drži. Što se finansija tiće mi smo se, čini mi se, pomiri sa tim da se nećemo zaposliti u neku od institucija, pre svega zbog zabrane zapošljavanja, tako da sami stvaramo svoju priču koja će se na kraju, nadamo se, isplatiti“, ističe mlada i dvostruko nagrađena Isidora Milosavljević.

Po obrazloženju stručnog žirija ona je dobila nagradu zbog toga što se izdvaja zrelošću dijaloga, inovativnim pristupom donekle istrošenoj tematici porodične drame i veštim poigravanjem vremenom i prostorom. Mladi Nikola Voštinović je dobio nagradu za „dva sata rečitog ćutanja kojim je uspeo da se preobrati od predmeta sukoba u pravog protagonistu, dok je reditelj Jug Đorđević, rodom iz Vranja, „uspeo da pomiri univerzalnost teme sa mogućnostima lokalnog konteksta i lokalnim značenjem“.

O težini i kvalitetu mladih pozorišnih autora kroz pet odigranih komada tokom šest dana trajanja festivala odlučivao je žiri u sastavu: dramska umetnica Ana Sofrenović, dramaturg Svetislav Jovanov i novinar teatrolog Olivera Milošević. Četvrtu nagradu dodelio je novinarski žiri u kojem su sedeli Tatjana Nježić, Ljubomir Radanov i Svetlana Panić Conić, a selekciju predstava je izvršio poznati dramaturg Željko Hubač

“Samo želim da vas podsetim, dosadno i uporno, na izreku da mi ovo pozorište, kao i ovu zemlju nismo nasledili od svojih roditelja već smo ih samo nakratko pozajmili od svoje dece”, poručio je večeras sa pozorišne scene u Leskovcu predsednik stručnog žirija dramaturg Svetislav Jovanov.

O Prvom leskovačkom Festivalu mladih pozorišnih autora pisalo se u medijima mnogo poslednjih dana, a najviše o činu cepanja srpske zastave tokom predstave Kokana Mladenovića i odbranu ovog umetničkog čina tokom okruglog stola u Leskovcu od strane glumca Branislava Trifunovića, kao i o otkazivanju unapred rasprodate predstave u kojoj glavnu ulogu igra Mirjana Karanović.

Izvor: jugmedia

Foto: Narodno pozorište Priština Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste