Završene 61. Majske igre u Bečeju

Milana Vojnović
21. maj 2018.

U petak, 18. maja, priveden je kraju međunarodni festival scenskog stvaralaštva za decu i mlade- Majske igre. Po 61. put, Bečej je ugostio mlade i decu koji se bave pozorištem, a tokom četiri dana je svakodnevicu publike ulepšavao raznim predstavama, u nekoliko termina dnevno. U petak, kada je završen takmičarski deo festivala, dodeljene su i nagrade najboljima, u dve kategorije: kategoriji za decu i kategoriji za mlade.

„Pre svega izuzetna je čast i zadovoljstvo doći na Majske igre, koje su iz godine u godinu besprekorno organizovane i festival su za koji smatram da je vrhunac amaterskog dramskog stvaralaštva u našoj zemlji! A zamislite tek kolika je čast biti nagradjen! Čak i da do ove nagrade nije došlo, najveći uspeh, satisfakcija i podstrek za sve nas koji smo radili na ovoj predstavi bile su pohvalne kritike koje je sjajni žiri izneo na naš račun. Dovoljno je samo prisetiti se reči Hane Selimović, da je „ovo možda najlepša kolektivna igra koja je vidjena na našim scenama“, jasno mi je kakav smo sjajan posao odradili. Ove reči dobijaju još veću snagu i još su značajnija potvrda našeg rada, ako vam kažem da u našem gradu, u našem domu kulture ne možemo da izvodimo predstavu, odnosno da su „Šine” u Obrenovcu cenzurisane i zabranjene. Tako da će nam ovo priznanje biti važno i kao adut za nastavak borbe „u našem dvorištu, u našoj kući” U ime svih nas, ja imam da kažem: Nećete srušiti grad”, rekao je Miodrag Pejaković, kome je dodeljena nagrada za najboljeg glumca u kategoriji predstave za mlade. Miodrag glumi u predstavi "Šine" Dramskog studija "Ćoše", Obrenovac.

Glumac Srđan Tomić, koji tumači ulogu kralja Ibija u istoimenoj predstavi Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej, jedne od predstava koja je ponela mnoge nagrade, kaže: “Ne znam koliko smo nagrada do sada dobili, ne brojim ih, ali jako prija što ih dobijamo. Nagrada uvek znači, to nam je potvrda da smo uradili nešto kako treba, posebno kada su u pitanju jaki festivali sa dobrim žirijem.”

O uspehu bečejske predstave, Igor Pavlović, koji ju je režirao, kaže da nisu oni birali predstavu, već je predstava odabrala njih. “Konkurencija je bila žestoka, selektorka Minja Bogavac je napravila zanimljiv izbor. U vez isa ovom predstavom je specifično da smo je radili u vreme predsedničkih izbora, pa su nas mnoge stvari iz te situacije nadahnule. Prvobitno smo krenuli da radimo na jednom drugom tekstu i onda se vratili na Ibija i njega uradili.” Na pitanje o tome koliko je važno da pozorište bude društveno angažovano, kakvom je prepoznata i ova predstava, Igor je rekao:”Svako pozorište i svaka predstava je društveno angažovana, ali nisu sve predstave politički angažovane, odnosno jeste, ali ne možda direktno. Ne šalju sve predstave poruku da pozovu na revoluciju i na reagovanje. Pozorište ne može da promeni sve, ali može nekom pojedincu da poseje seme od koga ne može da se oslobodi. Sve je angažovano, nije tačno da nije. Čak i one predstave koje beže od angažmana, jesu angažovane i govore mnogo o društvu.”  

U kategoriji predstava za decu, Zlatni paž je pripao baletnom i plesnom studiju Doma kulture "Kristalna kocka vedrine", Sisak, za izvođenje predstave "Kositreni vojnik"; Srebrni paž je pripao Školici glume Gradskog pozorišta Bečej, za izvođenje predstave "Ružno pače", dok je Bronzanog paža kući ponelo pozorište Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpada, za izvođenje predstave "Karinti omaž".

Glavnu mušku ulogu ponela dele Kamber Hasanagić za ulogu Romea u predstavi "Siromašni Romeo" Doma kulture "Pivo Karamatijević", Priboj i Tadija Radivojević za ulogu Izgladnelog Vuka u predstavi "Praseća rokersko-ekološka bajka" Dečije scene.

Glavnu nagradu za žensku ulogu, ponela je Ana Bacić za ulogu Ludog Šeširdžije u predstavi "Niz zečiju rupu" Dramskog studija OŠ "Sveti Sava", Kruševac, dok je Trsteničkog pozorišta, dok je Nina Petrović za ulogu Majke Patke u predstavi "Ružno pače" Školice glume Gradskog pozorišta Bečej, nagrađena za najbolju sporednu žensku ulogu.

Najbolja muška sporedna uloga je i ovde pripala više od jednog glumca- svim prinčevima iz predstave "Šigi - Migi i čarobni poljubac" Dečije scene Gradskog pozorišta Ruma.

Za najbolju scenografiju, nagrada je dodeljena  Jasminki Petek Krapljan za predstavu "Kositreni vojnik" Baletnog i Plesnog studija Doma kulture "Kristalna kocka vedrine", Sisak; najboljom kostimografijom je proglašena ona koju je uradila Jasmina Đokić i Sandra Maksimović za predstavu "Niz zečiju rupu" Dramskog studija OŠ "Sveti Sava", Kruševac.

Nagrada za najbolju muziku dodeljena je Stevanu Miloševiću za predstavu "Praseća rokersko - ekološka bajka Dečije scene Trsteničkog pozorišta, a Maksim Milošević za je nagrađen za najbolju režiju, za predstavu "Himmelweg" Akademskog pozorišta AKUD Univerziteta u Beogradu "Branko Krsmanović".

U kategoriji  predstava za mlade, Zlatni Paž je pripao Dramskom studiju mladih Gradskog pozorišta Bečej za izvođenje predstave "Kralj Ibi", Srebrnog paža je poneo Dramski studio "Ćoše", Obrenovac, za izvođenje predstave "Šine", dok je Bronzani Paž dodeljen Akademskom pozorištu AKUD Univerziteta u Beogradu "Branko Krsmanović", za izvođenje predstave "Himmelweg".

Nagradu za glavnu žensku ulogu, dobila je Gordana Adamov za ulogu Majke Ibi u predstavi "Kralj Ibi", Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu poneo Luka Maljević za ulogu Masnog u predstavi "Šine" Dramskog studija "Ćoše", Obrenovac, dok sporednu žensku ulogu ravnopravno dele Kristina Dimitrijević, za ulogu Rupice u predstavi "Šine" Dramskog studija "Ćoše", Obrenovac i Nataša Stojačić za ulogu Kraljice Rozamunde u predstavi "Kralj Ibi", Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru, žiri je dodelio ansamblu predstave "Kralj Ibi" Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej, a Specijalna nagrada za društveno - angažovani teatar pripala je predstavi "Creeps" Dramskog studija omladine Kragujevac.

Specijalnu nagradu za rad sa glumcima ponela je Marija Medenica, za predstavu "Šine", Dramskog studija "Ćoše", Obrenovac.

U svetlu posvećenosti cele manifestacije deci i mladima, pored stručnog žirija, postojao je i dečiji žiri, koji je takođe dodelio nagrade. Njegovi članovi,  Katarina Jakić, Dimitrije Tucakov, Boris Dimitrijević i Strahinja Tanasijin dodelili su sledeće nagrade:

Kao najbolju predstavu u celini, nagradili su predstavu “Niz zečiju rupu”, Dramskog studija OŠ "Sveti Sava", Kruševac. Drugoplasirana je predstava "Siromašni Romeo", Doma kulture "Pivo Karamatijević", Priboj, dok je trećeplasirana  predstava "Praseća rokersko - ekološka bajka”, Dečije scene Trsteničkog pozorišta.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodelejna je Ani Bacić za ulogu Ludog Šeširdžije u predstavi "Niz zečiju rupu" Dramskog studija OŠ "Sveti Sava", Kruševac, a nagrada za najbolju mušku ulogu Kamberu Hasanagiću za ulogu Romea u predstavi "Siromašni Romeo" Doma kulture "Pivo Karamatijević", Priboj.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste