Život je lep. Ili možda ne?


Osmi dan Desire Central Station festivala u Subotici, prošao je u znaku predstava Narodnog teatra iz Bitole, „Doktor Faust“ u režiji Andraša Urbana, i predstave režije Veronike Sabo iz Budimpešte „Queendom“.

Na sceni Jadran prvenstveno se odigrala predstava direktora festivala „Doktor Faust“ rađena po motivima „Tragične istorije Doktora Fausta“ Kristofera Marloa i autorskih tekstova reditelja, dramaturga i glumaca. Da li je sve ono što smo do sada ikada znali o svemu samo laž? Šta ako nam je kapitalizam razorio i ono najvrednije – znanje? Da li nam je isti taj kapitalizam i zatvorio oči posle krađe, da ne vidimo svoje gubitke? Možda. Ali, predstava Narodnog teatra Bitola govori nam da se to zaista desilo, čak i da smo spali na poslednje grančice morala, smisla i mehura ljudskosti, da u svemu tome, ipak, nismo sami. Svi zajedno preživljavamo krize raznih struktura – monetarnih, zdravstvenih, ekonomskih, kosmičkih, meteoroloških, ekoloških, nuklearnih... I svi zajedno nećemo uspeti da izađemo iz toga ukoliko se ujedinimo. Ali, šta ako se ujedinimo, a opet ostane svako za sebe – pohlepan, alav i željan? U tom slučaju moramo iznova i iznova da gledamo ovu surovu predstavu kako bi nas ona šamarala svojim postojanjem. Šta je zapravo život? Šta je zapravo sloboda? Šta smo zapravo mi? Ko su oni? Ko sam ja?

Poznati rediteljski rukopis Andraša Urbana – ogoljen, surov i sirov prikaz teme – dedikovan borbi jednog čoveka sa svojim vlastitim ograničenjima i potragom za znanjem. Ovo je izvođenje koje prenosi specifičnu prostornu estetiku režisera koja služi kao potencijalno polje sukoba čoveka sa sobom i sa svojim suprotstavljenim moralnim vertikalama. Iskrena, brutalna, surova, ali istovremeno i duboko ljudska predstava u kojoj publika postaje član tima, aktivni učesnik u celom procesu.

U predstavi igraju Sonja Mihajlova, Sonja Оšavkova, Viktorija Stepanovska-Jankulovska, Ilina Čorevska, Maja Andonovska-Ilijevska, Elana Moše, Sandra Gribovska, Ivan Jerčič, Marjan Gorgievski, Borče Đakovski, Nikola Projčevski i Petar Spirovski.

Druga predstava pretposlednje večeri bila je „Queendom“ Veronike Sabo iz  Budimpešte.

Osam bića, osam ženskih tela. Device, kraljice, mudrakinje, majke, ratnice. Pojavljuju se za tebe i kroz tebe. Tvoja mašta ih stvara i one su spremne da povrate ono što im pripada.

„Queendom“ spaja savremeno pozorište, fizički teatar i šou. Zasniva se na strukturisanoj improvizaciji, stvarajući novu predstavu prilikom svakog izvođenja u kojoj publika igra važnu ulogu. Na sceni se pojavljuju muški i ženski likovi od renesanse, pa sve do današnje pop kulture. Prikazuje različite uloge koje se međusobno prepliću, sve dok granične linije ne izblede, i gledalac pogledom biva u stanju da ih ponovo iscrta.

Luca Boršoš, Julija Jakubovska, Rozalija Kemenj, Fani Lakoš, Lori Baldvin, Viktorija Makra, Sara Ginter i Veronika Sabo čine ovu predstavu.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste