51. Bitef

22. sep 2017. - 30. sep 2017.
Beograd

bitef-plakatBitef (Beogradski  Internacionalni Teatarski festival) po pedeset i prvi put će se održati od 22 do 30. septembra 2017. godine pod sloganom "Epic trip".

U devet dana trajanja festivala Beograd će postati prestonica svetskog pozorišta, a predstave koje će publika moći da pogleda u okviru selekcije glavnog programa na ovogodišnjem festivalu dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije.

Sve predstave glavne selekcije 51. Bitefa povezuje pojam epsko (u njegovim različitim značenjima) u kojima preovlađuje epski, pripovedački modus predstavljanja, a ne dramski; većina njih uzima građu iz epova, romana ili, najšire gledano, mitova; značajan deo predstava karakteriše i epsko trajanje, koje ih podvodi pod koncept durational performances. Kada se tome doda činjenica da je okretanje ka epskoj građi, zapravo, jedno specifično „putovanje“ u prošlost, te da efekat dugog trajanja stvara posebno psihofizičko stanje kod publike – neku vrstu omamljenosti, halucinacije – onda se stiču svi argumenti kojima se objašnjava slogan 51. Bitefa – „Epic trip“ (umetnički tim smatra da slogan može i treba da ostane samo na engleskom jeziku, ali ako se prevodi na srpski onda treba da glasi „Epsko putovanje“).

Peteći program Bitefa, kao i svake godine sadržaće Razgovor sa autorima, Showcase, Bitef polifoniju, Bitef Biblioteka, Tribine, kao i mnogobrojne After ten žurke.

Bitef je osnovan 1967. godine, na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova, od tada je neprekidno pratio i podržavao najnovije pozorišne tendencije. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala. Već pola veka Bitef prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti. 

Ove godine festival će svečano otvoriti predstava „Planina Olimp“ („Mount Olympus“), proslavljenog flamanskog reditelja i  koreografa Jana Fabra, 23. septembra u Sava Centru.

Glavni program 51. Bitefa

Petak, 22. septembar 18:00 časova

Klub Bitef teatra (Skver Mire Trailović 1)

Prolog

KVIZULA!
Režija:Tim Ečels
Forsd Enterteinment, Šefild, Velika Britanija
trajanje: 6h

Subota/Nedelja, 23-24. septembar u 18 časova

Sava Centar

SVEČANO OTVARANJE

OLIMP U SLAVU KULTA TRAGEDIJE – PREDSTAVA OD 24 SATA
Koncept, režija i scenografija: Jan Fabr
Trublejn/Jan Fabr, Antverpen, Belgija
trajanje: 24h

Ponedeljak, 25. septembar u 20 časova

Narodno pozorište u Beogradu Velika scena

BIBLIJA, PRVI POKUŠAJ
Režija: Jernej Lorenci
Slovensko narodno gledališče, Ljubljana, Slovenija
trajanje: 3h (sa pauzom)

Utorak/Sreda, 26. i 27. septembar u 20 časova

Narodno pozorište u Beogradu Scena „Raša Plaović“ i Bitef teatar

CARSTVO NEBESKO (radni naslov)
Režija: Jernej Lorenci
Narodno pozorište u Beogradu i Bitef teatar, Beograd, Srbija

Četvrtak, 28. septembar u 20 časova 

Jugoslovensko dramsko pozorište Scena „Ljuba Tadić“

SNEG
Orhan Pamuk
Režija: Ersan Mondtag
Talijateatar Hamburg, Nemačka
trajanje: 1h 45’

Petak, 29. septembar u 20 časova

Atelje 212 Scena „Mira Trailović“

(SA)SLUŠANJE
Režija: Amir Reza Kuhestani
Pozorišna kompanija Mehr, Teheran, Iran
trajanje: 1h 10’

Subota, 30. septembar u 18 i 20 časova

Narodno pozorište u Beogradu Velika scena

ISTREBLJENJE
Ersan Mondtag, Olga Bah
Koncept i režija: Ersan Mondtag
Koncertteatar, Bern, Švajcarska
trajanje: 1h 30’

 

Prateći programi 51. Bitefa

(1) SUSRETI SA AUTORIMA

Koncept okruglih stolova posvećenih predstavama iz glavnog programa nastavlja tradiciju uspostavljenu na jubilarnom Bitefu. Zamišljen je kao pričaonica, koja će se odvijati jedan na jedan. Jedan autor i jedna moderatorka. Kratka i jasna pitanja. Nekoliko performativnih elemenata, koje će format diskusije učiniti zanimljivijim za praćenje. Priliku da postavi pitanja, dobiće i publika, a razgovori će se po mogućstvu voditi na sceni, odmah po završetku svake od predstava.

(2) TRIBINA

Kao i prošle, i ove godine će estetski i politički fenomeni koje otvara koncept festivala, odnosno konkretni izbor predstava, biti uokviren, odnosno kontekstualizovan i tribinom na odgovarajuću temu. Dakle, tema tribine su predstave „epskog zahvata“, prevashodno one koje veoma dugo traju („durational performances“). Ispitivaće se njihova estetska posebnost, ali i njihova „političnost“, u smislu oblikovanja jedne specifične razmene i iz nje proistekle (privremene) zajednice između izvođača i gledalaca, ali i među samim gledaocima, te osećaj slobode kao krajnje ishodište ovakvog iskustva. Učesnici tribine su neki od vodećih svetskih teatrologa (Marija Ševcova, Žorž Bani, itd.), ali i umetnici koji stvaraju ovu vrstu pozorišta.

(3) SHOWCASE

Ove godine fokus Bitefovog showcase-a, a koji će biti organizovan ne samo za strane goste već i za beogradske novinare i kritičare, biće mađarsko pozorište u Vojvodini, konkretno u Subotici. Planira se jednodnevni odlazak u Suboticu, gde bi se, Narodnom i u pozorištu „Deže Kostolanji“, ispratio maraton sastavljen od tri predstave: Kapitalizam, geometrijskim redom izložen (autorski projekat Zlatka Pakovića, „Deže Kostolanji“), 4 ujutru (Vislava Šimborska, režija Selma Spahić, „Deže Kostolanji“) i Kičma (Ingrid Lausund, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište Subotica). Ove predstave su izraz jedne domaće pozorišne kulture koja godinama postiže najviše umetničke domete, a koja istovremeno, i pozorišnim jezikom i svojom političnošću, ubedljivo pripada bitefovskim tradicijama.

(4) BITEF POLIFONIJA

Bitef Polifonija, svojim imenom simbolički povezana s muzičkom formom koja je i njen koncepcijski znak, i ove godine istražuje i razvija svoja višeglasja, mnogozvučnosti, varijacije, kontrapunkte... Sva događanja ovogodišnje, osamnaeste Bitef Polifonije, proizašla su iz stvaralačkih procesa koji se uglavnom realizuju kao projekti, kraćeg ili dužeg trajanja, pre svega sa i za mlade, ali i od mladih za odrasle. Neke od njih Bitef Polifonija otkriva i prati u trajanju od prvih radionica tokom godina razvoja do najnovijih istraživačkih predstava i zajedničkih prezentacija partnerske saradnje u velikim evropskim projektima.

(5) BITEF BIBLIOTEKA

U okviru programa Bitef Biblioteka, biće predstavljena najnovija izdanja stručne, teorijske literature vezane za pozorište i izvođačke umetnosti. Ovaj program pokrenut je sa idejom da se ukaže na deficit stručne literature na srpskom jeziku, ali i da se skrene pažnja na korpus relevantnih izdanja, koja su objavljena, uprkos nezavidnoj situaciji u srpskom izdavaštvu, kada je reč o teorijskoj literaturi, vezanoj za savremene prakse u izvođačkim umetnostima. Bitef Biblioteka je program koji nastavlja sa radom u nadi da će njegovo postojanje doprineti objavljivanju većeg broja značajnih, stručnih naslova.

(6) AFTER TEN

Kao i prethodnih godina, After ten kroz žurke organizovane u saradnji sa mnogobrojnim partnerima koji podržavaju Bitef, sledi dinamiku i koncept festivala. Prateći predtsave na Glavnom programu festivala, ove zabave odvijaju se na različitim alternativnim prostorima u gradu, uz performanse, video animacije, izložbe i promocije. After ten zabave su jedinstveno mesto susreta učesnika festivala, publike Bitefa, stranih gostiju i predstavnika lokalnih i međunarodnih medija.

 

Informacije o kartama

REZERVACIJA ULAZNICA ZA PREDSTAVU OLIMP, JAN FABRA


Ulaznica za predstavu „Olimp“ se mogu rezervisati putem e-mail adrese blagajna@bitef.rs i telefona +381 69 899 24 00 (od 11h do 15h).

Ulaznice će biti puštene u prodaju do kraja jula na blagajni Sava centra i na svim ovlašćenim prodajnim mestima EVENTIMA u Srbiji.

BITEF EARLY BIRDS

Cena ulaznica kupljenih do 1. avgusta: 2.900 RSD

Cena ulaznica kupljenih do 1. septembra: 3.600 RSD

Ulaznice nakon 1. septembra će se prodavati po ceni od 4.500 RSD

U prodaju će biti pušten ograničeni broj ulaznica za studente po ceni od 1.500 RSD.

Ove ulaznice će jedino moći da se kupe na blagajni Bitefa, uz prethonu rezervaciju.

Za rezervacije i sve dodatne informacije možete se obratiti putem e-mail adrese blagajna@bitef.rs i telefona +381 69 899 24 00 (od 11h do 15h).

PRODAJA I REZERVACIJA ULAZNICA ZA SVE PREDSTAVE


Ulaznice za sve predstave na 51. Bitefu se mogu rezervisati od 15. do 30. avgusta putem e-mail adrese: blagajna@bitef.rs i telefona: + 381 69 899 24 00.

Prodaja ulaznica za sve predstave na 51. Bitefu počinje 1. septembra na Blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

Cene ulaznica: 1.700 – 2.500 RSD

Popusti:
30% za komplet ulaznica
20% za rezervisane ulaznice i organizovane grupe