P(h)antomfest 2018.

07. dec 2018. - 08. dec 2018.
Vranje

P(h)antomfest je međunarodni festival pantomime pokrenut sa ciljem da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, izbrišu razlike između gluvih i čujućih ljudi. Festival će se ove godine održati u Vranju 7. i 8. decembra, podržali su ga: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

I ove godine biće premijerno izvedena predstava koja je nastala u produkciji P(h)antomfesta. Ovog puta biće 7. decembra od 20.10h premijerno izvedena predstava pantomime „Odluke“, u režiji Trajčeta Gjorgieva.

“Sedam godina kako traje i nastavlja se naša misija u potrazi za neverbalnim i fizičkim izražavanjem. Ovaj put u ovoj misiji pored gluvih i nagluvih lica, u potrazi uključujemo i čujuća lica, želeći pri tom da taj jaz nedostatka komunikacije i udaljenosti preskočimo i približimo se jedni drugima u predstavi ‘Odluke’, koristeći poznate pantomimske etide različitih autora, kroz koje pokušavamo da napredujemo ka telesnoj ekspresivnosti i pri tom se upoznamo kroz pozorište. ‘Bebisiterka’, ‘U Parku’, ‘Kuvarica’, ‘Divlji Zapad’, ‘Šminkanje’, ‘Pecaroš’, će biti naši temelji i kroz njih ćemo otkrivati ljudsku potrebu za ljubavlju, slobodom, verom i nadom, nadajući se da smo bar malo dotakli umetnost govora tela”, kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Alesandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković. Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.

Festival će se održati u sali Doma vojske. Ulaz na festival je besplatan.

Ideja organizatora festivala je da se festival održava svake godine, da raste i da se razvija i tako uključi gluve osobe iz zemlje i regiona, kao i profesionalne pantomimičare, da bi se kroz nekoliko godina kroz međusobnu interakciju, postigao glavni cilj festivala, a to je potpuno brisanje razlika među ljudima kroz umetnost, kako kod izvođača, tako i kod publike.

Značaj festivala je trostruk. Najpre, ukazuje na pantomimu kao retku i skoro zaboravljenu umetnost, naročito u našim krajevima. Zatim, baca svetlo na gluvoneme osobe kao posebno ugroženu i društveno nevidljivu socijalnu grupu. I na kraju, organizuje sa na jugu Srbije, ekonomski i kulturno devastiranom i ugroženom području.

Program

07.12.2018.

20.00 OTVARANJE FESTIVALA

20.10 ODLUKE (SRBIJA)
REŽIJA: TRAJČE GJORGIEV
PRODUKCIJA: P(H)ANTOMFEST VRANJE
IGRAJU: ČLANOVI MEĐUOPŠTINSKE ORGANIZACIJE GLUVIH I NAGLUVIH VRANJE

21.00 KRUG ŽIVOTA (BUGARSKA)
IGRA: FILIP DONČEV (SOFIJA)

08.12.2018.

20.00 POSTOVO KOMIČNO POZORIŠTE (SAD)
IGRA: ROBERT POST, OHAJO

PRATEĆI PROGRAM

07.12.2018.

AMERIČKI KUTAK PRI NARODNOJ BIBLIOTECI „BORA STANKOVIĆ“
13.00 PREZENTACIJA-DISKUSIJA
„POST(OVI) SA PUTA“
GOVORI: ROBERT POST, AMERIČKI PANTOMIMIČAR

08.12.2018.

PROSTORIJE MEĐUOPŠTINSKE ORGANIZACIJE GLUVIH I NAGLUVIH VRANJE, PIONIRSKA 14A
PROGRAM: PANTOMIMA IZLAZI NA ULICU
13.00 „ČAJANKA KOD PRIJATELJA“
IGRA: METO JANAKIEVSKI (SKOPLJE, MAKEDONIJA)