Promena pod maskama – krik protiv stvarnosti u kojoj odrastamo

16. Oct 2020 – 18. Oct 2020.
Novi Sad

Festival “Promena pod maskama” biće održan od 16. do 18. oktobra u kulturnoj stanici Eđšeg. Ovogodišnji festival se održava pod sloganom “Krik protiv stvarnosti u kojoj odrastamo” i biće održan u skladu sa svim epidemiološkim merama.

 

Petak 16. oktobar

19h
“Gidionov čvor”
Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu. 

"Gidionov čvor" je duodrama američke spisateljice Johnne Adams koja otvara važna pitanja školstva i cenzure umjetnosti u školama. Majka i nastavnica susreću se u učionici, na ranije dogovorenom informativnom sastanku, 72 sata nakon samoubistva jednog od učenika. U nadmetanju dvije snažne ženske figure, ogolijevaju jedna drugu u potpunosti, otvarajući paralelno i pitanje samoubistva, ali i pitanje univerzalnosti bola. Mentor je Ermin Bravo, a igraju Simonida Mandić i Matea Mavrak.

21:30
“Preduzeta mera”
Fakultet dramskih umetnost, Beograd

Savremena inscenacija Brehtovog didaktičkog komada "Preduzeta mera", propuštena kroz revizionističku prizmu svih istorija, ideologija i opskurnih “izama” koji su prethodili i stvorili našu današnjicu. O slojevima, bojama, i uniformama ispod kojih se krije čuđenje i grč nad pitanjem savesti, činjenja onog ispravnog, kao i postavljanja uzvišenog i vrednog cilja, ali i umiranja za njega. Previranje i dobročinstvo pojedinca, nimalo važnog za mašineriju kojoj služi, ostaje dramski i etički nukleus i u danima kada se često govori o merama, a sve manje žrtvuje za viši cilj. Za režiju je zadužen Stefan Čamdžić, a u predstavi igraju Matija Ilić, Alisa Radaković, Aleksa Marinković, Nikola Pavlović, Lazar Nikolić, Lazar Torbica, Nikola Mijailović i Tamara Vraćar.

Subota 17. oktobar

18:30
“Scenska Mnogolikost”
Akademija umjetnosti u Banja Luci

Drugog dana festivala (17.10.) od 18:30 časova očekuje nas predstava “Scenska Mnogolikost” studenata akademije umjetnosti u Banja Luci.O predstavi:

Kolaž-predstavu „SCENSKA MNOGOLIKOST“ čine dva, žanrovski različita dijela: komično-dramski sa dvadesetak „Stilskih vježbi“ Rejmon Kenoa, i dio sa elementima mjuzikla sastavljen od petnaest imitacija poznatih pjevačkih numera i izvođača na nekoliko jezika. „SCENSKA MNOGOLIKOST“ je ispitna predstava studenata III godine glume u klasi prof. Jelene Trepetove Kostić koja potpisuje i režiju ovog programa, a u ulogama su Arsenić Dragana, Ristić Sofija, Dana Poletan, Teodora Stojković, Marko Vujević, Đorđe Ivić, Nikola Milaković, Andrija Mitić, Danilo Milenković i Rade Kostić. Za čistotu vokala zaslužna je prof. Lidija Pajić, a scenskog pokreta – takođe profesor glumačkog odsjeka Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci – Renata Agostini.

Nedelja 18.10 

16:30

“Černobiljska molitva”
Akademija umetnosti u Novom Sadu.

Za posetioce festivala ulaz je besplatan, a broj mesta je ograničen.