Šesti međunarodni festival pantomime P(h)antomfest

22. Sep 2017 – 23. Sep 2017.
Vranje

phantomfest-logoP(h)antomfest je međunarodni festival pantomime pokrenut sa ciljem da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, izbrišu razlike između gluvih i čujućih ljudi. Festival će se ove godine održati u Vranju 22. i 23. septembra u sali Doma Vojske. Ulaz je besplatan.

U produkciji P(h)antomfesta svake godine nastaju predstave sa gluvim i nagluvim glumcima. Predstave režira Trajče Gjorgiev, profesionalni pantomimičar i glumac iz Skoplja, a u njima glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih. Ideja produciranja ovih predstava je u pomaganju gluvim i nagluvim osobama da iskoriste umetnički potencijal koji nose u sebi i pružanje prilike da ga ispolje na sceni.

Ove godine će premijerno biti izvedena "Prva suza" Bore Stankovića. Kako naglašava reditelj Trajče Gjorgiev: "“Prva Suza” je možda jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankovića. Priča koja te ne ostavlja ravnodušnim kao i ceo njegov stvaralački opus. U Vranju smo, već šesta predstava po redu koju radimo i nekako je bilo logično da nastavak saradnje ove godine utemeljimo na Borinom stvaralaštvu. Ovaj put Boru (“Prvu Suzu”) prepričavamo pomoću pantomime, malo se potpomažemo plejbekom i muzikom, ali u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i pre svega vranjanskom muzikom. Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost pa onda avantura. Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli i da će naši gluvi i nagluvi glumci u potpunosti opravdati ovaj nastup na sceni."

U Vranju će ove godine gostovati i Bil Bauers, jedan od najcenjenijih pantomimičara danas u svetu, koji će izvesti predstavu "Više od reči", portret malog američkog grada filtriran kroz njegova lična iskustva. Bauers je bio student čuvenog Marsela Marsoa, nastupao je i svoje znanje prenosio širom Amerike, Evrope i Azije. Bauers će održati i prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom "Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom".

Pored Bila Bauersa gostuje i Gerasim Dišlijev koji će izvesti svoju novu predstavu "Van mesta" koja naglašava avanture običnog čoveka bačenog u „neobičnost“ pozorišta. Dišlijev je učestvovao i na prvom P(h)antomfestu sa legendarnom predstavom „Monolog sa koferom“ sa kojom je proputovao svet i osvojio brojne nagrade.

Program 6. P(h)antomfesta

Petak, 22.09.2017.

20:00 časova - Otvaranje festivala

20:10 časova
PRVA SUZA
Tekst: Bora Stanković
Režija: Trajče Gjorgiev
Produkcija: P(h)antomfest Vranje
Igraju: Članovi međuopštnske organizacije gluvih i nagluvih Vranje

21:00 čas
VAN MESTA
Igra: Gerasim Dišlijev

Subota, 23.09.2017

20:00 časova
VIŠE OD REČI
Igra: Bil Bauers

Prateći program

22.09.2017

13:00 časova, Američki kutak pri Narodnoj biblioteci "Bora Stanković"
Prezentacija-diskusija
"Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom"
Govori: Bil Bauers, američki pantomimičar

23.09.2017

Pešačka zona u Glavnoj ulici
Program: Pantomima izlazi na ulicu

13:00 časova 
PANTOMIMIČAR ŠETA GRADOM
Igra: Meto Janakievski, Makedonija