1789

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

1789

Premijera: 11. mar 2020.
Pisac: Hadi Kurić, Režija: Hadi Kurić

Igraju:

Kralj – Aleksandar Mihailović
Gđa Montrej – Sanja Krstović
Mompo – Aleksandar Marinković
Mare – Danilo Petrović
Roza Keler – Nađa Nedović Tekinder
Latur – Miloš Cvetković
Kraljica – Jovana Golubović k. g.
Rene – Bratislava Milić k. g.

Scenograf: Katarina Filipović, Kostimograf: Biljana Krstić, Asistent kostimografa: Jelena Temelkovski, Kompozitor: Bratislav Zlatković, Scenski pokret: Miodrag Krčmarik, Lektor: Nataša Ilić, Organizator: Ivana StojanovićReč autora i reditelja

“U nekom paralelnom univerzumu,

na hiljade svetlosnih godina od našeg sveta,

možda bi se događaji mogli odvijati baš ovako kako je ovde opisano.”

Pozorište nije vremeplov. Ovaj komad nema nameru da piše novu istoriju. Događaji su izmišljeni, stvarnim istorijskim likovima promenjene su sudbine i odnosi; Francuska revolucija upotrebljena je kao paradigma svakog prevrata.

U našoj predstavi “1789” narod sa svojim patnjama i stremljenjima ostaje uvek u drugom planu. Bavimo se iznad svega vođama, jer bez njihovih odluka, jedna tako krvava i bespoštedna revolucija, kao što je bila Francuska, ne bi se dogodila. Lideri su ti koji greše u proceni, navode, manipulišu, indoktriniraju ili odlučuju da koriste nasilje kada smatraju za shodno. Kakve mračne motive mogu da kriju sve te osobe koje se u nekom istorijskom momentu usude da se stave na čelo svojih naroda? Kakve želje, nade, komplekse ili strahove imaju? Da li uopšte i ikada znaju šta rade? Da su znali za ishod revolucije koju su započinjali, da li bi možda ipak pokušali da je zaustave?

Naša predstava govori o moćnicima koji, slepi pred evidentnim dokazima da će celo društvo postradati u krvavom haosu, nisu u stanju da preduprede tragediju. Zaslepljeni sopstvenim ambicijama, snovima i željama survaju celokupnu zajednicu, i sebe same, u ponor. Neki od njih vođeni su ideologijom, drugi patriotizmom, treći osvetom ili čak opsesivnom ljubavlju, no svi zajedno dele istu sudbinu – nasilnu smrt koju nisu bili u stanju da predvide.

Hadi Kurić