39 stepenika

Pozorište mladih | Drama Komedija
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
10.0

Broj ocena: 2;

39 stepenika

Premijera: 07. Feb 2020.
Pisac: Patrik Barlou (po noveli Džona Bučana), Režija: Igor Pavlović

Igraju:

Ričard Hanej - Ivan Đurić
Anabela Šmit, Margareta i Pamela - Aleksandra Pejić
Glumac 1 - Danilo MIlovanović
Glumac 2 - Igor Greksa

Prevod: Zdravko Petrović, Scenograf: Igor Pavlović, Kostimografkinja: Milica Grbić Komazec, Izbor muzike: Igor Pavlović, Asistent reditelja: Aleksa PantićKoprodukcija Pozorišta mladih i Gradskog pozoriša Bečej

Reč reditelja

Predstava “39 stepenika” ima čak tri izvora: po avanturističkom romanu Džona Bakana iz 1915. godine nastao je kultni britanski film koji je 1935. režirao Alfred Hičkok, da bi pozorišnu adaptaciju ovog filma uradio Patrik Barlou 2005. Tako se u ovom pozorišnom komadu prepliću različiti rukopisi i poetike jednog romanopisca, jednog kultnog reditelja i jednog savremenog glumca komičara.

Bakan je doneo nešto novo u žanr trilera - u centar zbivanja ubacio je slučajnog junaka, čoveka koji pod sticajem neobičnih okolnosti biva upleten u neverovatnu avanturu u kojoj pokušava istovremeno da razotkrije međunarodnu špijunsku organizaciju i da dokaže svoju nevinost povodom optužbe za ubistvo koje nije počinio. Genijalni reditelj Hičkok, čuven po napetim trenucima i uzbudljivim zapletima, napravio je od avanturističkog romana briljantan triler. Kroz njegove filmove ponavljali su se mnogi motivi, pa je i naša predstava prepuna citata iz poznatih Hičkokovih filmova. Konačno, Barlouva adaptacija oplemenila je osnovni tekst scenski efektnim humorom, u maniru komedija koje se sa velikim uspehom igraju u pozorištima u Vest Endu i na Brodveju.

Ono što je specifično za ovu predstavu je da se u njoj događa gotova nemoguća stvar -  genijalni filmovi tvorca saspensa prikazuju se pozorišnim sredstvima. Ovde se sukobljavaju dva principa koji su toliko različiti – filmski i pozorišni - ali upravo to je vrednost i ogromno bogatstvo ove predstave. A da stvar bude još komplikovanija, četvoro glumaca igra preko 30 likova u predstavi i maštovitim sredstvima i postupcima uvlači publiku u brzu i ludačku igru u kojoj dominira otkačeni montipajtonovski humor.