Aj, Karmela

Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.0

Broj ocena: 1;

Aj, Karmela

Pisac: Hose Sanćis Sinistera, Režija: Dušan Petrović

Igraju:

Sanja Ristić Krajnov i Jugoslav Krajnov

 UPALIMO REFLEKTORE: PROJEKAT „AJ, KARMELA“ 2018.

Imajući u vidu briljantnu predstavu Aj, Karmela čuvenog španskog pisca Hosea Sanćisa Sinistere u izvođenju pozorišta Rugantino iz Zagreba, u kojoj su glavne uloge igrali legende jugoslovenskog glumišta Ivica Vidović i Gordana Gadžić, novosadski umetnici došli su na ideju da upravo taj pozorišni komad predstave lokalnom i vojvođanskom miljeu, smatrajući da bi on korespondirao sa ovdašnjom publikom i istovremeno pružio mogućnost vrhunskog glumačkog i rediteljskog izraza.

AJ, KARMELA je priča o dvoje putujućih glumaca (Karmela i Paulino) koji tokom Španskog građanskog rata obilaze mala naseljena mesta i izvode svoje komične varijetete. Nakon što zalutaju na teritoriju koju su okupirali frankisti, primorani su da odigraju predstavu za vojnike i zarobljenike koji će sutradan biti streljani. U emotivnoj i intimnoj priči o dvoje ljubavnika i profesionalaca, španski autor izražava moralna načela o životu i umetnosti, o ljudskim pravima i vrednostima, poštenju i solidarnosti.

S obzirom na značaj ovog dramskog teksta i činjenicu da na našim prostorima postoji samo jedna, hrvatska verzija komada, ovaj pozorišni projekat obuhvatio bi i njegov prvi integralni prevod na srpski jezik, čime bi predstava autorski bila zaokružena.