Antigona - Antiratni resital - projekat emancipacije

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Antigona  - Antiratni resital - projekat emancipacije

Pisac: Sofokle – „Antigona“, Virdžinija Vulf – citati iz „Tri gvineje“ i drugih dela, Režija: Nenad Čolić

Igraju:

Andrijana Pajović, Jovan Pović, Đorđe Đorđević, Jasmina Knežević, Aleksandar Stanković, Ivan Miletić, Vesna Nikčević, Nikola Jovanović, Jelena Martinović

Scenario: Nenad Čolić, Pomoćnica režije i učiteljica pevanja: Jelena Martinović, Muzički materijal: Tradicionalne balkanske pesme iz Srbije i MakedonijeJasno je da opšte prihvatanje muške dominacije, a još više ženske inferiornosti, počiva na podsvesnim idejama o ženi kao o „neostvarenom muškarcu“ i da je njeno poreklo u infantilnim konceptima te vrste. Ti koncepti, uprkos svojoj iracionalnosti uglavnom ostaju prisutni kod odrasle osobe i odaju svoje prisustvo, ispod praga svesti, u silovitosti emotivne reakcije koju izazivaju. Ovo osećanje srama ne može se shvatiti nikako drugačije nego kao neracionalni polni tabu.

Jasno je da je infantilna fiksacija kod očeva bila veoma snažna sila, i to još snažnija jer je bila skrivena. Ali ti očevi su se krajem XIX veka susreli sa silom koja je i sama postala toliko jaka da je vrlo verovatno da će psiholozi pronaći neko ime i za nju. Iza te sile, naravno, počivaju suze – gorke suze kćeri čija je želja za sticanjem znanja osujećena. Iza te sile bila je i želja za otvorenom i racionalnom ljubavlju. Ali iza te sile bila je i želja da se ne voli, da se vodi racionalan život bez ljubavi.

„Ja ponizno priznajem... Ja lično ne znam ništa o ljubavi.“ Čudno priznanje od jedne osobe koja pripada klasi čija je jedina profesija vekovima bila da bude u braku, da bude udata; čudno, ali značajno.
Virdžinija Vulf „Tri gvineje“