Čas anatomije

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
7.0

Broj ocena: 5;

Čas anatomije

Premijera: 28. Feb 2017.
Pisac: Andraš Urban (po motivima dela Danila Kiša), Režija: Andraš Urban

Igraju:

Radoje Čupić
Jugoslav Krajnov
Marija Medenica
Sanja Ristić Krajnov
Igor Pavlović
Višnja Obradović
Nenad Pećinar
Draginja Voganjac
Alisa Lacko
Milica Grujičić

Muzičari: Aleksandra Lazin, violončelo, Milena Milovanović, klavir, Ištvan Čik, bubnjevi

Dramaturg i saradnik reditelja: Suzana Vuković, Kompozitor: Irena Popović, Scenograf: Željko Piškorić, Kostimograf: Marina Sremac, Scenski pokret: Andreja Kulešević, Kompozitor i izvođač pesme „Bratstvo i jedinstvo“: Damir Avdić, Tekstovi songova: Danilo Kiš i Šandor Petefi, Asistent režije: Nikola KončarevićOno što nazivate u mojim predstavama političkim za mene uglavnom predstavlja teatrološka pitanja o pozorištu.

Ako me pitate kako sam, koji je moj odnos prema stvarnosti, onda mogu da kažem: bojažljiv. Da me je strah. Nisam uplašen, ali me je strah od svega što se dešava i svega nadolazećeg… i one osrednjosti koja nas guši svaki dan. I u životu i u umetnosti.

Ako moram da pričam o žrtvama onda mislim da su žrtve žrtve, bez obzira na pripadnost, sve žrtve su naše žrtve, pa i odgovornosti… i nisu predmet trgovine. Saosećanje ne treba da bude motivisano pripadnošću ili podobnim ideologijama.

Ne zanima me množina, demagoško pravljenje zajednica, entiteta, kolektivnosti, ali me zanima čovek. Čovek sam: Sam. Individua, koja misli o sebi u relaciji sa drugim čovekom… a lagati o svetu i umetnosti – nema smisla. Antiideologija pre svega!

„…kad budu svi roktali svojim svinjskim srcima, poslednji, koji će još gledati ljudskim očima i osećati ljudskim srcem, biće oni kojima ne bejaše strano iskustvo umetnosti.”
(Danilo Kiš, Gorki talog iskustva)

Andraš Urban