Čista kuća

Atelje 212 | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.3

Broj ocena: 6;

Čista kuća

Premijera: 15. Oct 2022.
Pisac: Sara Rul, Režija: Andrea Pjević

Igraju:

Lejn - Radmila Tomović
Virdžinija - Hana Selimović
Ana - Tamara Pjević
Matilda - Natalija Stepanović
Čarls - Vladislav Mihailović
Glas - Vladislava Milosavljević

Prevod: Ivana Đurić Paunović, Dramaturškinja: Ana Vujadinović, Kostimografkinja: Vera Radojević, Scenografkinja: Milena Grošin, Koreografkinje: Tamara Pjević i Ana Ignjatović Zagorac, Muzika: LP duo, Sonja Lončar i Andrija Pavlović, Saradnica za španski i portugalski jezik: Milica Popović, Organizatorka: Jelena Fatić, Fotograf: Boško Đorđević, Inspicijent: Milenko Adamov, Sufler: Stanislav MladenovićO delu

Sara Rul stiče svetsku popularnost dramom “Čista kuća”, koja 2004. godine osvaja “Suzan Smit Blekburn” nagradu, a 2005. godine ulazi u finale Pulicerove nagrade za dramu.

Ova drama apsurda u dva čina, na dovitljiv način ruši stereotipe baveći se upravo istima. Kroz (ne)čišćenje, u svim svojim oblicima, pojavama i značenjima, kao i kroz junake koji se, iz nesposobnosti da se suoče sa svojim životom bave tuđom smrću, spisateljica preisputuje pitanja mentalnog zdravlja, ejdžizma, materijalnog dobra, rasizma, klasne, kao i rodne ravnopravnosti.
Sara Rul kaže da je inspiraciju za komad “Čista kuća” dobila na jednoj žurci kada je čula iskustvo doktorke koja je odvela svoju služavku u bolnicu na terapiju kako bi je naterala da joj očisti kuću.

“Pomislila sam: Ovde je žena koja misli da je prevazišla čišćenje svojim obrazovanjem. Ispalo je kao da su žene liberalnih karijera previše napredne da bi čistile svoje kuće. To me fascinira na političkom nivou, ali i na psihološkom i duhovnom. Šta znači biti odvojen od sopstvene prljavštine? Šta znači za više klase da budu oslobođene od potreba svakodnevnog života, tako da ne primećuju šta se nakuplja vremenom? Kada sam prvi put počela da pišem komad, najviše sam bila zainteresova za čistu politiku ovih pitanja – ova žena koju sam upoznala na žurci me je strašno naljutila. Onda sam shvatila da ona mora postati ljudsko biće za mene, ako ću pisati o njoj.”
Sara Rul