Da ti kažem - Nove priče

Teatar Ulica | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
10.0

Broj ocena: 1;

Da ti kažem - Nove priče

Premijera: 22. Nov 2023.
Pisac: Novak Puletić, Režija: Novak Puletić

Igraju:

Muž - Aleksa Suzić/ Nikola Masal
Žena - Maša Kotaranin/Sara Mihajlovic
Drug 1 / Drugarica 1 - Mateja Pjanović / Una Ninić, Mia Jovanović
Drug 2 / Drugarica 2- Mateja Jovanović, Nikola Radulović/ Miona Gujaničić
Praistorijski čovek - Luka Dragojlović / Nikola Đokić
Praistorijska žena - Emilija Milanović / Jovana Dautović
Otac / Majka - Nikola Masal / Emilija Milanović
Sin / Ćerka - Dimitrije Goldner / Maša Ćirković
Kamataš - Nikola Đokić / Luka Dragoilović
Osoba 1: Una Ninić / Maša Kotaranin
Osoba 2: Miona Gujaničić / Mateja Pjanović
Osoba 3: Jovana Dautović / Aleksa Suzić
Osoba 4: Sara Mihajlović / Mateja Jovanović
Specijalni gost: Danijela Lazović

Asistentkinja režije: Teodora Barać, Kostim: Novak Puletić, Plakat: Rastko Lulić, Ton majstor: Teodora Šemić, Svetlo majstor: Teodora Šemić, Scenografija: Novak PuletićREČ REDITELJA

 

Kada je reč o ovom tekstu, možda najveći problem bio je dati mu naslov. Da li staviti broj "2" iza "Da ti kažem" ili u potpunosti promeniti ime? Kako izbeći pitanje: "Ako je ovo nastavak, da li mogu da gledam samo ovu predstavu?" A nakon ovakvih pitanja ja zapitam sebe zašto uopšte pisati nastavak kada "Da ti kažem" ima zaokruženu priču. Nakon tromesečnog razmatranja kako imenovati najnovije čedo, usudih se da dam konačan odgovor - dodajem jednu crticu i dve reči -"nove priče".

 

I eto, ovo je bila kratka priča o porađanju jednog naslova za predstavu koja, ako bude imala sreću svoje prethodnice, možda neće postati omiljeno dete, ali može da bude ono najrazdraganije, najnemirnije, najživahnije, dete koje će najčešće biti opomenuto i prekoreno, ali sa kojim ćemo svi hteti da se družimo.

 

"Da ti kažem - nove priče" paralelno prati pet priča, pet različitih sudbina. Životne situacije sa kojima se susreću junaci, odluke koje donose naše su koliko i njihove. Samim tim publici se daje prostor da se lako poistoveti i iznenadi. Ljubav, poroci i ekstremni potezi čine "Da ti kažem - nove priče" posebnom predstavom čija radnja ima za cilj da dopre do svakog pojedinca koji joj pruži priliku da je upozna.

 

Žanrovski opredeljena kao drama, ova predstava mudro koristi tragične situacije likova kako bi unela blagu nit humora koji, kad se poveže sa celom pričom, podiže doživljaj na jedan viši nivo dajući publici informaciju da se na sceni, upravo u trenutku izvođenja, dešava život.

 

Predstava "Da ti kazem - nove priče" je povratak DNK Teatra "Ulica". Mogu slobodno reći da je prva predstava (“Da ti kažem”) napravila svojevrstan temelj za sve ostale pozorišne likove i priče koji su, verujem, morali biti oživlijeni i ispričani od strane naših novih članova upravo kroz ovaj projekat. Na taj način se vraćamo publici, koja uvek rado voli da vidi na sceni, kao u ogledalu, odraz realnog života, možda baš njihovog. U tom odrazu mogu i da osete težinu življenja, ali istovremeno i njegovu lepotu, jer da nije težak pitanje je da li bi imao vrednost i da li bi se uopšte zvao životom.

 

"Da ti kažem - nove priče" su novi likovi, nova predstava ali stari Univerzum. I ne, ne morate da gledate prvi deo da biste razumeli ovaj. Mada, mogli biste, zašto da ne?

 

Novak Puletić