DAR-MAR

Atelje 212 | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
5.0

Broj ocena: 1;

DAR-MAR

Premijera: 09. Apr 2015.
Pisac: Nil Labjut, Režija: Marko Misirača

Igraju: Producentkinja - Sofija Juričan
Pisac/Muškarac - Bojan Žirović
Glumac - Milan Nikitović
Žena - Jelena Petrović
Barmen - Milenko Adamov

Prevod: Olivera Milenković, Scenografija: Jelena Mijović, Kostimograf: Jelena Simović, Lektor: Dijana Marojević Diklić, Dizajn zvuka: Dragan Stevanović Bagzi, Organizator: Jelena Tvrtković, Organizator na praksi: Milica Bošković Inspicijent i sufler: Milenko Adamov Dizajn svetla: Dragan Maslarević, Postavka zvuka: Miroslav Petruljević

Da li je prihvatljivo da se raskine sa nekim u restoranu? Da li posle udarca u glavu pomaže naručeni dezert?
Ljudski odnosi – profesionalni i lični – priče za stolom u dve jednočinke Nil Labjuta, oštra su kritika društvene netolerancije i licemerja savremenog sveta, duhovite i istovremeno opore. Novi zavet (The New Testament, 2009) je šuobiznis satira o rasnoj netoleranciji, a Dar-mar (Helter Skelter, 2008) intimna bračna drama koja, smeštena u restoran, postaje javna i dobija oblik grčke tragedije.
Nil Labjut (Neil LaBute), poreklom iz provincijskog gradića srednje Amerike, je američki filmski reditelj, scenarista i dramski pisac. Već nakon prvog pozorišnog komada stekao je status jednog od najznačajnijih savremenih američkih autora.
On poseduje talenat da otkrije savremenu temu i prikaže je na ekstreman način. Labjut je pre svega majstor briljantnih dijaloga u kojima su nedovršene rečnice, predasi između dva glasa, lepršav vic, nagoveštaji i preokreti, često važniji nego eksplicitan tekst. Sve je kod Labjuta naizgled bezazleno, a zapravo strašno – upravo je to ono što ga izdvaja od ostalih pisaca. Labjutovo „bezbožno“ prikazivanja zla u čoveku nije promaklo ni mormonskoj crkvi, koja ga je isključila iz svoje zajednice.