Dečak sa koferom

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Dečak sa koferom

Premijera: 08. okt 2020.
Pisac: Majk Keni, Režija: Damjan Kecojević

Igraju:

Mladen Lero
Jelena Ilić
Jovana Cvetković
Jelena Ćuruvija Đurica
Dubravka Kovjanić
Nedim Nezirović

Prevod: Milica Naumović, Dramaturg: Bojana Lazić, Scenograf: Zorana Petrov, Kostimograf: Maja Mirković, Kompozitor: Vladimir PejkovićUzrast: 8+
Trajanje: 70'

Predstava se kao dominantnom temom bavi pitanjem nasilne migracije dece koja je sve više prisutna u savremenom društvu, i ima za cilj da kod publike razvije empatiju prema raseljenim licima. Ovim projektom želimo da pomognemo u rešavanju problema kvalitetnije integracije i prihvatanja od strane zajednice u koju raseljena lica dolaze.

Postavkom ovog teksta Malo pozorište „Duško Radović“ želi da po prvi put predstavi domaćoj publici delo jednog od najznačajnijih savremenih dramskih pisaca za decu i mlade iz Velike Britanije.

Radnja komada se odvija kroz naraciju dvanaestogodišnjeg junaka koji se zove Naz. Zajedno sa porodicom on mora da napusti ratom zahvaćenu domovinu. Njihov cilj je da se domognu „obećanog grada“ (London) kako bi se tamo susreli sa Nazovim starijim bratom i započeli bolji život. Ubrzo shvataju da nemaju dovoljno novca kako bi svi zajedno krenuli na tako dugo putovanje.  Zbog toga roditelji donose odluku da glavnog junaka pošalju samog u ovu opasnu avanturu, kako bi bar on bio na „sigurnom“ tlu.

Naz sa sobom, pored malog kofera, nosi i priče koje mu je otac pričao. On zamišlja da je Sindbad moreplovac, omiljeni junak iz očevih priča, koji prolazi kroz pustinje, planine i mora. Identifikacija sa glavnim junakom iz očevih priča daje mu dodatnu snagu za nedaće koje će uslediti. 

Na ovom dvogodišnjem putovanju on nailazi na veoma intrigantne likove i uz pomoć svoje prijateljice Krisje, koju upoznaje na početku putovanja prevazilazi nekoliko vrlo komplikovanih i opasnih prepreka.

Na kraju komada Naz uspeva da stigne do brata, i ubrzo uviđa da život u obećanoj zemlji nije med i mleko. Uprkos toj činjenici on shvata da će sreća biti uz njega dokle god ima svoje priče.

Ova priča govori o gotovo svakoj mogućoj stvari koja te može zadesiti na putovanju. Za komad koji se bavi veoma mračnim temama poput rata, odvajanja od porodice, prihvatanja surove strane života..., on odiše lakoćom i humorom. Skoro svaka ozbiljna i teška situacija u komadu dobije na kraju zabavan obrt.

Komad je napisan u formi pripovedanja (storytelling). Veština kojom je priča ispričana je apsolutno virtuozna što omogućava jake glumačke transformacije i brze prelaske iz uloge u ulogu.
Upravo ta konstantna promena likova, u predstavi, publici daje do znanja da se i u životu uloge brzo menjaju. 

Publika može postati akter.