Devedesete u kraju

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Devedesete u kraju

Premijera: 26. feb 2020.
Pisac: Jovana Ristić, Režija: Nenad Radović

Igraju:

MILICA - Ana Knežević / Sara Savić
MINJA - Maša Petrović
ALEKSA (Miličin brat) - Strahinja Miljković / Lazar Đurić
MAJKA (Miličina majka) - Nina Đorđević
OTAC (Miličin otac) - Jovan Cvetković
ROKSA - Marko Miljković
IVAN - Nikola Đorđević
GILE - Todor Profirović
SONJA - Milica Milutinović
MAJA - Anja Kastratović
DRAGANA - Tamara Radović
UJAK (Miličin ujak) - Miloš Žegarac
ZORICA (Minjina majka) - Mila Miljković / Hristina Ršumović
MITA (Minjin brat) - Antonije Petrović
OSTALI - Vukašin Đorđević, Sara Savić, Ana Knežević, Strahinja Miljković, Lazar Đurić, Mila Miljković, Hristina Ršumović

Dramatizacija romana: Nenad Radović, Asistent režije: Vasilije Krstić, Kostimograf, scenograf: Marija Tavčar, Izbor muzike, izbor i montaža video materijala: Nenad Radović, Dizajn svetla: Miloš Vasić, Dizajn tona: Katarina KolarPredstava “DEVEDESETE U KRAJU” je rađena po istoimenom HIT tinejdž romanu, naše mlade spisateljice Jovane Ristić.

Priča prati odrastanje jedne generacije tokom devedesetih u Beogradu, dok se celim regionom šire ratna mržnja i strahote, a Srbiju pogađaju sankcije i nemaština. Kriminal, odlazak mladih ljudi u rat, borba za preživljavanje, promocija kiča i šunda, uticaće na potpunu promenu celokupnog sistema vrednosti kod mladih ljudi, čije posledice osećamo i dan danas. Milica, mlada devojka, sazreva uz najbolju drugaricu upoznajući fenomene koje su devedesete donele – po prvi put ide na splavove, čezne za skupim patikama, sluša nove hitove, druži se s dizelašima iz „starije ekipe”, zaljubljuje se u sumnjivog momka iz kraja, ne sluteći koliko sve te naizgled bezopasne potrebe mogu da promene njen život i postave je na klackalicu života i smrti.

Ova predstava, puna dokumentarističkog video materijala, ne govori samo o devedesetim, već šalje jasnu poruku mladima, posebno onima koji se danas „lože“ na mržnju, nacionalizam, ratno huktanje, da razmišljaju drugačije i da imaju empatiju prema okolini, da šire pozitivne veze prema osobama drugačije rasne i verske pripadnosti, da budu tolerantni i da je „MIR, najlepša devojka koju ne može imati svako“

Predstava je namenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolcima.

Dom omladine Beograda i Studio Centar i u 2020. godini nastavljaju sa uspešnom realizacijom pozorišnog repertoara za mladu publiku, koji je započet u proleće 2017. godine. Nakon tri godine uspešne saradnje, realizovano je 5 pozorišnih premijera, a odigrano je 56 predstava uz ukupnu posetu od oko 10.500 gledalaca! U novmebru prošle godine, u zajedničkoj organizaciji, održan je i prvi festival edukativnih pozorišnih predstava za mladu publiku Angažman Fest koji je u pet dana posetilo oko 1.500 gledalaca.

Dom omladine Beograda i Studio Centar ovim programima žele da mladim ljudima u Beogradu pruže jedno novo i jedinstveno pozorišno iskustvo iz kojeg će izaći bogatiji za mnoga saznanja koja ih se tiču. Sa druge strane, sklanjanje dece sa ulica i uvođenja u kulturne institucije je zadatak na kojem bi svi iz oblasti kulturnog života trebalo da rade.