Duh koji hoda (Prometejev put)

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
10.0

Broj ocena: 2;

Duh koji hoda (Prometejev put)

Premijera: 15. Sep 2015.
Pisac: Dejan Dukovski, Režija: Aleksandar Popovski

Igraju:

Mara - Nenad Pećinar
Nikola - Dušan Jakišić
Kiril, Morfa - Milorad Kapor
Pop - Igor Pavlović
Žan - Strahinja Bojović
Kelner, Nikolaj, Mesar, Vuk - Radoje Čupić
Marija - Jovana Stipić
Aspasija - Gordana Đurđević Dimić
Žozefina - Višnja Obradović
Milena - Danica Grubački

Prevod: Vera Vasilić, Muzika: Bariš Manisa (Bariş Manisa), Song: Srđan Stojnović, Scenografi: Tadžiser Sevinć (Taciser Sevinç) i Saša Senković, Kostimograf: Marina Sremac, Scenski pokret: Ista Stepanov,  Asistent režije: Momčilo Miljković„Rešenje nam je pred nosom, ali ga ne vidimo. – Kakvo rešenje? – Rešenje za ovo sranje. – Mislite na ovo naše sranje ili na ovo naše – naše sranje?”

Tako počinje ova drama i lična epopeja glavnog lika Mara, inicirana prilično usranom situacijom u kojoj se nalazi. Njemu je sistematski činjena nepravda i on rešava da krene u borbu za svoja prava. Kreće u iracionalan pohod protiv korumpiranog sistema.

U rat, sam protiv svih. Njegovo glavno oružje je hipnotička moć ubeđivanja, a njegov metod je ubijanje. Krvavo gazi sve i svakog što mu stoji na putu, hodajući kao nosorog svojom stazom pravde, put slobode. Ko je Mara? Heroj? Ubica? Običan čovek doveden do elementarne opstrukcije zdravog razuma? Duh sa sekirom ili vihor revolucije koji kidiše na glavu režima… Možda samo ideja koju ima puno obespravljenih danas.

Dejan Dukovski