Ero s onoga svijeta

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Ero s onoga svijeta

Pisac: Jakov Gotovac, Režija: Egon Savin

Igraju:

Marko, bogati seljak: Goran Krneta (24.10) / Stefan Pavlović (31.10)

Doma, njegova druga žena: Violeta Srećković (24.10) / Marina Pavlović Barać (31.10)

Đula, Markova kći iz prvog braka: Laura Pavlović (24.10) / Maja Andrić (31.10)

Mića, izdaje se za Eru s onoga svijeta: Aleksandar Saša Petrović (24.10) / Branislav Cvijić (31.10)

Sima, mlinar: Vasa Stajkić (24.10) / Nikola Basta (31.10)

Pastirče: Andrijana Petrovski (24.10) / Marija Kuzmina (31.10)

Momak iz sela: Jovan Pejić (24.10) / Mihailo Slavnić (31.10)

Libreto: Milan Begović, Dirigent: Željka Milanović, Režiju obnovila: Katarina Mateović Tasić, Hor priprema: Vesna Kesić Krsmanović, Scenograf: Miodrag Tabački, Kostimograf: Mirjana Stojanović Maurič, Marina Sremac, Koreograf: Valerij Miklin, (k.g. Rusija), Scenski pokret: Ferid Karajica, Dizajner svetla: Marko Radanović, Repetitor baleta: Vesna BrkićPrvi čin
Na gumnu bogatog seljaka Marka, devojke komušaju kukuruz i pevaju. Tužna je samo gazda-Markova kći Đula: majka joj je umrla a maćeha za nju ne mari. Đulin glas probudi Miću, momka koga niko ne poznaje, i dok žene teše Đulu, pa ponovo prihvate pesmu, on sklizne sa velikog plasta, na kome je, neprimećen, ležao, – kao da je s neba pao! Sujeverne žene mu i poveruju kada kaže: Ja sam Ero sa onoga svijeta! – pa rasprede priču o onom životu, tamo gore, i isporučuje pozdrave pokojnika. Izlazi Doma, Đulina maćeha, i grdi ih što ne rade, ali je Mića, prevarom, vrati u kuhinju, pa, ostavši nasamo sa Đulom, izjavi devojci da joj ga je njezina pokojna mati odabrala za muža. I dok se oni dogovaraju kako da privole Marka da pristane na njihov brak, naiđe sam gazda i goni Miću, odbivši da primi jednog odrpanca na konak. No, i Doma je čula za mladića sa onoga sveta, pa, kada Marko ode, ispituje Eru o svome pokojnom Matiji; a kada začuje da joj prvi muž prebacuje što se preudala a za dušu mu nikad ništa ne daruje, da je, uz to, i praznog džepa, ona, u griži savesti, uruči Eri punu čarapu dukata, pokojniku da se nađe, i tobožnji Ero veselo odlazi. Samo, kada Marko sazna za dukate, on odmah pokupi momke i da se u poteru za Mićom.


Drugi čin

U mlinu. Sima, mlinar, melje i veselo peva sve dok ne navale žene: svakoj se žuri, i on ne zna kako da im ugodi; a kada se pojavi Doma sa Đulom i traži da joj se samelje preko reda, izbije svađa. Đula pokušava da smiri maćehu, ali se ova okomi na nju, pa besno ode. Devojka se vajka na svoju zlu kob; Sima je teši, i ona odlazi sa ženama. No, evo Miće, bežeći pred poterom. Sima se sklanja, a mladić se prerušava u mlinskog pomoćnika i u najvećoj buci dočekuje poteru: jeste, video je lupeža kako je maločas zamakao u planinu! Ovi ostave konje i nastave gonjenje pešice. Vraća se Đula i on joj, na njeno prebacivanje što je uzeo dukate, kaže da je to samo šala, i nagovori je da pođe sa njim. Oni odu na gazda-Markovom konju. Dolazi Sima, a odmah zatim i Marko sa poterom, pa izgrdi mlinara zato što ih je njegov pomoćnik nasamario. No, dok se Sima brani, naiđe jedno čobanče i ispriča kako je Mića pobegao sa Đulom, na gazdinom konju… Konačno, Sima ostaje opet sam.


Treći čin

Na vašaru; gužva, vika, veselje. Nailaze Marko i Doma: svađaju se pošto joj muž na daje pare da nešto pazari i ona, sva besna, odlazi. Mlinar Sima prilazi Marku i priča mu da se Đula, u stvari, udala za bogatog mladića iz susednog sela, i da sretno žive; Đula čezne za ocem, ali Mića neće da dođe dok ga Marko ne pozove. Ovaj to i učini, a kada se Mića i Đula, svečano obučeni, pojave, narod ih radosno dočeka. I sve se razjašnjava: po majčinom savetu, Mića je, preobučen u siromaška, tražio sebi devojku, jer koja ga takvog zavoli, ta će mu biti dobra žena. I on je, evo, voljan da vrati konja i dukate, ali traži blagoslov. Marko to rado učini, pa počinje opšte veselje, koje se završava velikim kolom.