Heroj nacije

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Heroj nacije

Premijera: 13. May 2021.
Pisac: Ivan Lalić, Režija: Spasoje Ž. Milovanović

Igraju:

Budimir Životić - Dragoslav Savić
Desanka Životić - Snežana Petrović
Ljupče Životić - Uroš Milojević k.g.
Novinarka - Jovana Golubović k.g.
Pogrebnik - Dragiša Veljković

Scenograf i kostimograf: Milica Bajić Đurov, Kompozitor: Katarina Šandorov, Asistent scenografa i kostimografa: Katarina Filipović, Lektor: Nataša Ilić, Organizator: Snežana JovićReč autora

Vremenom, Heroj nacije, pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. Proces je obično obrnut, te se pisci posle nekog vremena nakon praizvedbe komada čak i zastide zastarelosti dela u odnosu na vreme kada je pisan. U ,,niškom slučaju” stvari su dovedene do ekstrema. Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe, koji je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš.

Ta tužna vest je dala neizbrisiv pečat predstavi koju ćete pogledati. Autorski tim i glumački ansambl su odlučili da nastave sa radom i izađu sa premijerom upravo da bi demantovali vest da nas je naš Safa zaista napustio. On je tu, sa nama, na sceni. Dokle je predstave, biće i njega.

To je naša verzija u koju jedino verujemo. Imamo prava da verujemo da je pozorišna iluzija naša realnost, a život – zapravo surogat na koji ne želimo da pristanemo.

Zahvaljujem upravi NP Niš i sjajnom glumačkom ansamblu, koji je našao snage da na zaista veličanstven način zaokruži rad na ovoj predstavi.

U Beogradu,

maja 2021.

Ivan Lalić