Karamazovi/Sablasni eros

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
6.0

Broj ocena: 2;

Karamazovi/Sablasni eros

Pisac: Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Režija: Vladimir Lazić

Igraju:

Mihailo Janketić

Miljan Prljeta

Žarko Stepanov

Nebojša Đordević

Sanja Radišić

Ivana Kovačević

Dramatizacija: Milisav Milenković
Scenograf: Boris Maksimović
Kostimograf: Danica Rakočević
Muziku odabrao: Vladimir Lazić.Prepoznati zlo u čoveku! Uočiti ga u njegovom začetku, u samom zametanju, pre listanja i cvetanja, a možda još i ranije naslutiti, nazreti samu klicu njegovog pupljenja, eto upozorenja koje emituje Fjodor Mihajlovič Dostojevski i u KARAMAZOVIMA.

Strast koja bukne plamenom i traje požarnim mahnitanjem, čak podivljalom stihijom, pleni i njegovog imenjaka Fjodora Karamazova, kao i, naoko, one čedne, a poroka željne. Isti je taj plamen koji ozaruje Dmitrija, Ivana i Aljošu. Njegove vreline podjednako su zapljusnule Grušenjku i Katarinu.

Ako je ljubav najsrodnija sa muzikom, onda se i ova „ ruska ljubav“, sa svim ponornim tamama i uzletelim svetlosnim visinama, i u dramskom tekstu i u predstavi „Sablasni eros“, Vladimira Lazića, samo jedna od mogućih interpretacija nesvedenih i neobuzdanih Karamazova, Grušenjke i Katarine i kad jesu i kad nisu u medusobnim zagrljajima.

To jeste ljubav kojoj se teži kao poistovecivanju sa njom samom. A kad se ta čežnja izjalovi, kao kompenzacija , rađa se zlo, moć koja uništava.

A smrt i nagovoštena i ostvarena, kao i patnja, postaju neponovljiva kreacija svake uskraćene ljubavi!

Milisav Milenković