Koferče

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
7.5

Broj ocena: 2;

Koferče

Premijera: 12. apr 2019.
Pisac: Jurij Poljakov, Režija: Olja Đorđević

Igraju:

Marko Gvero
Jelena Ćuruvija Đurica
Gorica Popović
Ivan Bekjarev
Miljan Prljeta
Vanja Nenadić
Danina Jeftić
Saša Latinović
Vukašin Jovanović
Bogdan Bogdanović
Dubravko Jovanović

Scenograf: Vesna Popović, Kostimograf: Milica Grbić Komazec, Kompozitor: Irena Popović Dragović, Koreograf: Andreja KuleševićNEŠTO KAO REČ REDITELJA

Pobuna malog čoveka protiv represivne vlasti i nepravednog sistema koji guta upravo male ljude, večita je tema od najvećih dela svetske književnosti, do holivudskih filmova. Taj mali čovek koji se, nekom iznenadnom, često i njemu nerazumljivom, hrabrošću izdvoji – daje i nama nadu da je pobuna moguća, da i mi možda možemo uticati na tok istorije.

Mihail Stražarenko je jedan od tih ljudi. Pogrešan izbor profesije, pogrešan izbor žene sa kojom će provesti život, pogrešna noga na koju je ustao tog dana, sve to dovodi do odluke da je neophodno učiniti nešto, preseći začarani krug sumorne svakodnevice u kojoj mu jedino zadovoljstvo pričinjavaju pecaroški izleti i povremeni tanjir loše skuvanog boršča.

Mihail, kao uzor svima nama, odlučuje tog dana da kaže „ne“ tom svetu koji ga guši, ali kako to biva u dobro napisanim komedijama, on to čini na neprimeren, nedovoljno planiran i pomalo trapav način koji dovodi do niza komičnih situacija.

Koliko god da nam je Mihail Stražarenko smešan u svom revoltu koji često neodoljivo podseća na Iliju Čvorovića, ipak svako od nas nosi zrnce tog istog osećanja. I ko zna? Možda će se neko iz publike, inspirisan baš Stražarenkom, probuditi jednog dana, otvoriti svoj prozor i kao u kultnom filmu „Tv mreža“ dreknuti: „Dosta je bilo! Neću više ovo da trpim!“

Olja Đorđević