Kraljev put

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Kraljev put

Premijera: 08. dec 2016.
Pisac: Lilijana Ivanović, Režija: Lilijana Ivanović

Igraju:

 

Petar II Karađorđević - Vladimir BalašćakPredstava Kraljev put nastala je po memoarskoj prozi Kralja Petra II Karađorđevića, skupljenoj u knjizi Moj život., zatim po zapisima nekih istoričara, novinskim člancima i TV emisijama posvećenim kralju Petru II. Knjiga osvetljava neke stranice naše istorije o kojima smo imali potpuno drugačije mišljenje. Osvetljava, između ostalog, uticaj Čerčila i britanske vlade tog doba, na tok događaja u našoj zemlji i način na koji su pomogli Josipu Brozu Titu da ostvari svoje ciljeve. 

Kralj Petar II na vlast je došao kao maloletan, pa iako veoma inteligentan, nije se odmah snašao u igrama koje su se,oko njega i naše zemlje, igrale. Kad je švatio o čemu se radi, bilo je već kasno. Njegovoj porodici i njemu bio je zabranjen povratak u zemlju, što je za njega bila rana neprebolna. Umro je u egzilu, daleko od domovine, razočaran i slomljen. 

Kad je Vlada Srbije dozvolila povratak Karađorđevića u našu zemlju, sin kralja Petra II, Aleksandar, učinio je sve da tela članova svoje porodice prenese u Srbiju i položi u mauzolej porodice Karađorđević, na Oplencu kod Topole. Tako se dug i , po mnogo čemu neobičan, put kralja Petra II završio tamo gde je i počeo-u Srbiji. 

Lilijana Ivanović