Krcko Oraščić

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
10.0

Broj ocena: 1;

Krcko Oraščić

Premijera: 23. dec 2011.
Pisac: Petar Iljič Čajkovski, Režija: Eldar Alijev

Igraju:

Vila Šećera - Ana Đurić / Lana Stojanović, Milena Krkotić
Krcko princ - Andrej Kolčeriju / Samjuel Bišop, Liviu Har, Milan Ivan
Hofman / Droselmejer - Liviu Har / Ivan Đerković, Samjuel Bišop
Klara - Jelena Nikolić / Teona Radanović, Juka Macujama
Kralj Miševa - Milan Ivan / Bojan Radnov
Ratilda - Mina Radović / Mirjana Drobac, Bojana Matić, Nadežda Salak
Gospođa Štaumbaum - Verica Kozarev Klarić / Jelena Vukadinović, Bojana Matić
Gospodin Štaumbaum - David Gruoso / Đulio Milite
Baba - Ljiljana Jokanović / Branka Gligorić
Deda - Ranko Lazić / Ivan Đerković, Igor Tauber, Gleb Sumanov
Fric - Igor Tauber / Aleksa Žikić
Lutka vila šećera - Ana Đurić / Lana Stojanović, Milena Krkotić
Krcko princ lutak - Jovana Paunović / Sonja Batić
Krcko vojnik lutak - Juka Macujama / Dunja Lepuša, Sonja Batić
Španska igra - Dunja Lepuša / Marijana Ćurčija, Milena Krkotić
Aleksandar Bečvardi / Naojuki Acumi, David Gruoso

Arapska igra - Olga Avramović / Katarina Kljajić, Jelena Nikolić, Jovana Paunović
Milan Ivan / Bojan Radnov, Liviu Har, Samjuel Bišop

Kineska igra - Milena Krkotić / Teona Radanović, Jelena Nikolić, Juka Macujama
Đulio Milite / Igor Tauber, Zoran Trifunović, Aleksandar Bečvardi

Ruska igra - Juka Macujama / Milena Krkotić, Sonja Batić
Igor Tauber / Milan Ivan, Naojuki Acumi

Kraljica - Verica Kozarev Klarić / Jelena Vukadinović
Kralj - Gleb Sumanov

Učestvuju ansambl Baleta, Orkestar i ženski hor SNP-a, kao i učenici Baletske škole Novi Sad.

Libreto: Marijus Petipa, Dirigent: Mikica Jevtić, Scenograf: Olga Đurđević, Kostimograf: Mirjana Stojanović Maurič, Asistent koreografa: Boris Ladičorbić, Repetitori: Oksana Storožuk, Milan Lazić, Maja Grnja, Andreja Kulešević, Vesna Brkić, Branka Gligorić, Jelena Vukadinović, Nastavnici Baletske škole: Larisa Gajić, Romana Subotić, Ista Stepanov, Dina SokolovićProlog
Starac, umoran i malodušan, polako hoda po svojoj sobi. U njemu prepoznajemo pisca E.T.A Hofmana tek kada oseti nalet kreativne energije i nadahnuće da napiše novu priču. Kada počne da radi, njegova živa mašta nas prenosi u dom porodice Štalbaum. Radnja je zamrznuta i Hofman se priprema da nađe glavnog junaka. Vidi nešto posebno u jednoj devojci. Njoj dodeljuje ulogu Klare, a sebi ulogu tajanstvenog Droselmejera.

Prvi čin
Porodica Štalbaum i njihova deca, Klara i Fric, priređuju u svojoj kući proslavu Božića. Usred slavlja, zabavu prekida iznenadni dolazak gospodina Droselmejera. Kao i obično, on oduševljava goste divnim poklonima i čarobnim igračkama. Droselmejer okuplja decu i pomoću lutaka u prirodnoj veličini priča im bajku o Krcku Oraščiću i Vili Šećera.

Krcko Oraščić i Vila Šećera
U dalekoj zemlji po imenu Kraljevstvo slatkiša, živeli su zgodni princ Krcko Oraščić i Vila Šećera. Njih dvoje su bili veoma zaljubljeni jedno u drugo i s nestrpljenjem su iščekivali dan kada će se venčati. Uoči dana njihovog venčanja, Kraljicu miševa Ratildu obuzme ljubomora jer ona nije bila ni lepa ni zaljubljena. Ratilda je iz inata pokušala da ukrade lepotu Vili Šećera, ali ju je princ Krcko Oraščić sprečio. Ljuta na princa, Ratilda baci na njega zle čini i pretvori ga u ružnog drvenog Krcka Oraščića.

Nakon Droslemejerove priče, sva deca se vraćaju na zabavu, osim Klare. Ćerka Štalbaumovih je devojčica romantične duše i ne može da podnese pomisao da je Princ razdvojen od svoje istinske ljubavi. Ona pita Droselmejera da li bi nekako mogla da pomogne princu Krcku Oraščiću. Droselmejer kaže Klari da može da mu pomogne ako je spremna da prođe kroz velika iskušenja i daje joj lutku Krcka Oraščića. Klarin nestašni mlađi brat, ljubomoran zbog pažnje koja je posvećena njegovoj sestri, slomi lutku. Droselmejer ostavlja lutku ispod jelke i zabava se nastavlja.

Pošto te večeri nije mogla da zaspi, Klara oko ponoći silazi da proveri da li je njena lutka tamo, ali je iznenadi grupa velikih miševa. Miševi napadaju Klaru i u trenutku kada je ona spremna da žrtvuje svoj život zbog Krcka Oraščića, pojavljuje se Droselmejer. Zadivljen Klarinom hrabrošću, Droselmejer je uči kako da koristi čaroliju. On potom nestane jednako brzo kao što se pojavio i Klara se suočava sa sledećim iskušenjem. U trenutku kada se Kralj miševa spremao da porazi Krcka Oraščića, Klara prikupi svu svoju snagu i hrabrost i savlada podlog glodara. Ratildine čini su razbijene, Krcko Oraščić poprima ljudsko obličje i ponovo postaje zgodan princ. Večno zahvalan Klari, Krcko Oraščić je vodi da joj pokaže neverovatno Kraljevstvo slatkiša.

Pauza

Drugi čin
Droselmejer, koji poseduje neograničenu snagu spisateljske mašte, priprema Kraljevstvo slatkiša za Klarinu posetu i nestaje pre nego što ona stigne. Princ Krcko Oraščić upoznaje Klaru sa Vilom Šećera, Kraljem i Kraljicom. Počinje ceremonija venčanja, tokom koje igrači izvode niz  plesova. Nakon španske, istočnjačke, kineske i ruske igre dolaze Mali pastiri. Sledi veličanstveni Valcer cveća. Naposletku, princ Krcko Oraščić i Vila Šećera plešu romantični pa de de za Klaru. Pojavljuje se Droselmejer i kaže Klari da je vreme da idu.

Epilog
Još uvek za svojim pisaćim stolom, E.T.A. Hofman završava poslednje poglavlje priče, u nadi da će ona trajati i nadahnjivati mnoge buduće generacije.