Lekcija

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Lekcija

Premijera: 18. jan 2020.
Pisac: Ežen Jonesko, Režija: Aleksandra Kovačević

Igraju:

Učenica- Aleksandra Arizanović
Profesor- Marjan Todorović
Marija - Zoran Cerovina

Scenograf: Vladan Slavković, Kostimograf: Stefan Savković, Kompozitor: Predrag Milanović, Scenski pokret: Aleksandra Veljković, Dizajn video materijala: Nenad MilenkovićPredstava realizovana uz podršku Narodnog pozorišta u Nišu

REČ REDITELJA

Velika je radost raditi tekst genijalnog pisca koji se, na zadivljujuće jednostavan način, poigrava najvećim problemima današnjice, prikazujući nam apokaliptičnu viziju sveta u kojoj je opštenje među ljudima nemoguće, edukacija vodi degradaciji i marionetizaciji a materijalno jede duhovno.

“ Meni se čini da ova smešna tvorevina ( čovek ) koja nije ni zver ni anđeo, nema svog mesta u svemiru “ – Jonesko.

Sav taj egzistencijalistički mrak Jonesko obavija slojevima humora, obesmišljenost govora transformiše u komični vatromet reči, istovremeno se podsmevajući banalnosti i stereotipnosti ljudske komunikacije.

U ovom komadu, Učenica dolazi na čas kod Profesora da bi se, u najkraćem roku, pripremila za totalni doktorat. Profesor ima Sluškinju koja se brine o njegovom nervnom zdravlju. Kroz priču o edukaciji, prolazeći kroz različite žanrove, od komedije apsurda, preko ritualnog ( Artoovog ) pozorišta do teatra surovosti i tragedije, pokušali smo da ispričamo priču o represiji, manipulaciji i sumraku civilizacije. Sledili smo autorovu misao o retrogradnoj verziji Biblije u kojoj čovek ne nastaje nego nestaje.

Brisanjem četvrtog zida, naglašenom bliskošću između glumaca i publike, zajednički stvaramo posebno, katarzično iskustvo, prožeto duhom jednog od najvećih pisaca teatra apsurda, Ežena Joneska.

Aleksandra Kovačević