Mesec dana na selu

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Mesec dana na selu

Premijera: 02. Feb 2018.
Pisac: Ivan Sergejevič Turgenjev, Režija: Iva Milošević

Igraju:

Natalija Petrovna - Mirjana Karanović
Mihailo Aleksandrovič Rakitin - Svetozar Cvetković
Aleksije Nikolajevič Beljajev - Marko Janketić
Veročka - Milica Gojković
Ana Semjonovna Islajeva - Branka Petrić
Arkadije Sergejič Islajev - Marko Baćović
Ignjatije Ilič Špigeljski - Srđan Timarov
Lizaveta Bogdanovna - Milena Vasić
Šaf - Dubravko Jovanović
Afanasije Ivanovič Boljšincov - Irfan Mensur
Matvej - Bojan Lazarov
Kaća - Marija Klanac 
Kolja - Relja Vasić/ Pavle Orlić

Scenografija: Gorčin Stojanović, Kostimografija: Boris Čakširan, Kompozitor: Vladimir Pejković, Vokal: Maria Zarić, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajn svetla: Dejan DraganovŠta je zalјublјenost?

Pustolovina, želјa, ushićenost, zadivlјenost.

Kada smo zalјublјeni, duša kao da se budi iz duboke usnulosti i doživlјava svoje proleće. To je nešto poput drugog rođenja koje nam uliva osećanje da ranije pravog života nije ni bilo. Kontrola razuma biva uzdrmana. Događa nam se nešto veliko, nečuveno.

Čak i kada je uglancan sjajem blagostanja, ušuškanosti u rutine i navike, društvene priznatosti, život može delovati sivo. Kolotečina. Ponavlјanje. Sve je poznato i zato dosadno.

Čeznemo da nas nešto ili neko odnese odavde, odvede na drugo mesto. Da li smo tada prijemčivi za lјubav? Ili bar lјubav kao ideal? Kao odluku? Da li lјubav može biti odluka? Ako je odluka, da li je to onda lјubav? Ako je odluka posledica volјe, da li je volјa za lјubav istovremeno i mogući razlog za neostvarenje lјubavi?

Da li je osećanje dosade plodno tlo za zalјublјivanje?

Da li je život za one koji imaju postao previše lak? Da li je ta lakoća izvor dosade ili usamlјenosti? Je li u pitanju glad za doživlјajima?

Ljubav je misterija. Zalјublјen čovek je veličanstven u svom zalјublјeničkom ludilu, ali je i smešan. Da li lјubav čoveka istovremeno uzdiže u njegovoj lepoti i ogolјava bedu njegove egzistencije?

Za nekoga je izvor nade u bolјu budućnost, za nekoga je zanos u kojem privremeno izgubi sebe, da bi se potom ponovo uspostavio. Neko biva razočaran, neko pristaje na iluziju, neko je zahvalan što se zahvalјujući lјubavi ponovo osetio živim.

Iva Milošević