Misterija Dušan Vasiljev

Bitef teatar | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Misterija Dušan Vasiljev

Premijera: 18. Apr 2024.
Pisac: Dunja Matić, Režija: Marko Čelebić

Igraju:

Joakim Tasić, Aleksandar Jovanović, Jelena Lončar, Marko Pavlović

Scenografkinja: Anja Matković, Kostimografkinja: Staša Jamušakov, Scenski pokret: Andreja Kulešević, Kompozitor: Boško Mijušković, Organizatorka: Lenka Miloradović, Fotografija: Nenad ŠugićDUŠAN NI NA NEBU NI NA ZEMLjI 

Ko su pesnici na ovom svetu? Šta radi jedan pesnik u ratu? Kako se postaje pesnik? I šta to uopšte znači - biti pesnik? 

Izgleda da je pesnik sve. Pesnik je majstor svog zanata jer od reči ume da stvori muziku. Pesnik je usamljenik, rođenjem predodređen na nepripadanje. Buntovnik koji krši pravila jezika, pristojnosti, društva i sveta. Pesnik je panker koji se ne boji dubina duše. Uličar koji poznaje sve nijanse postojanja. Pesnik je izuzetak koji potvrđuje pravilo, otelotvorenje vrline koja više ne postoji. Pesnik je metamorfoza čoveka i čovečanstva. Posrednik šapata sveta, nepopustljiv u izrazu svog Bića. Trčeći u nepoznato, on prkosi svemu što želi da osujeti ljudski duh, svemu što trpimo jer moramo. Trčeći u nepoznato, on trči u prerani grob - jer pesnik živi život tako da sve u njemu doživi. Pesnik je svemoguć. On ume da pripitomi jezik i privoli reči svojoj volji, i tako dostigne visine za koje niko nije slutio da su za ljude. Pesnik je izabranik poezije, onaj čija je duša pozvana da se pesmom oslobodi bola. I zato on može da čuje pesmu koju je svemir poslao tog jutra, i da je naiskap popije. Ali, po koju cenu? 

Ovo je pitanje koje prevazilazi granice jedne biografije. Odgovori se kriju u njenim granicama a suština u njenim prazninama. A možda, u rečima drugih pesnika: 

Kad pesnik umre
smrt mu donosi pravdu
koju mu život uskraćuje.
U gluvo doba, vetar na gumnu odvaja 
čist vazduh i svetlost od ostale pleve. 
Pesnik, odeven u dronjke svoje kože,
i mrtav gonjen plamenom preko leda,
s ostatkom svog užeta, i mrtav 
iz nekog drugog sveta kroz nas u treći gleda. 

Lj. Simović 

Dunja Matić, autorka teksta predstave