Na Drini ćuprija

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.8

Broj ocena: 12;

Na Drini ćuprija

Premijera: 17. Mar 2016.
Pisac: Ivo Andrić, Režija: Kokan Mladenović

Igraju:

Jelena Antonijević
Strahinja Bojović
Danica Grubački
Gordana Đurđević Dimić
Grigorije Jakišić
Dušan Jakišić
Milan Kovačević
Jugoslav Krajnov
Tijana Maksimović
Marija Medenica
Sanja Mikitišin
Višnja Obradović
Igor Pavlović
Aleksandra Pleskonjić
Nina Rukavina
Marko Savić
Olivera Stamenković
Miroslav Fabri
Milovan Filipović
Radoje Čupić

Deca: Mihajlo Bugarski, Nikola Velimirović, Sergej Stojanović

Muzičari: Arpad Bakoš, Balša Pešikan

Adaptacija: Kokan Mladenović, Dramaturg: Svetislav Jovanov, Koreograf: Andreja Kulešević, Kompozitor: Irena Popović, Scenograf: Marija Kalabić, Kostimograf: Tatjana Radišić, Scenski govor: dr Dejan Sredojević„Verujem da je Mehmed-paša Sokolović mislio da je njegova nesreća poslednja koja će se ikada dogoditi od trenutka kad, na mestu gde je u sepetu prevezen skelom preko Drine kao desetogodišnji dečak, bude podigao most. Most koji povezuje ljude i narode, povezuje malo i izolovano sa velikim svetom i donosi prosperitet mestu njegovog rođenja. Verujem da je bio uveren da će očaravajuća belina tog mosta osvetliti i prosvetliti svakoga ko ga bude prešao ili takao.

U povesti koju nam Ivo Andrić opisuje u svom remek-delu, veličanstvena zadužbina jednog vizionara, ponajmanje predstavlja mesto spajanja i radosti, već mesto uzidavanja dvoje blizančadi, mesto nabijanja na kolac, mesto samoubistva lepe Fate Avdagine. Mesto hapšenja mučenja, odsecanja glava, mesto svakojake nesreće koje je tu da pravi granicu, razdvaja države i narode, biva osvajano, pa i porušeno, od mržnje i nerazumevanja.

Kakvi to ljudi nastanjuju višegradsku kasabu? Kakvi je to narodi pohode i osvajaju, kad im je pošlo za rukom da izvrgnu smisao jedne čiste i čestite zamisli? Moramo li svemu da damo ružni i naopaki smisao? Postoji li išta što nadrasta podele i mržnje i što bi Drinu prestalo da čini granicom nezdravih ambicija, a most u Višegradu mestom zločina i podela?“

Iz intervjua sa Kokanom Mladenovićem, „Politika“, 3. mart 2016.