Nemam da platim i neću da platim!

Teatar Le Studio | Komedija
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.0

Broj ocena: 1;

Nemam da platim i neću da platim!

Pisac: Dario Fo, Režija: Žan-Batist Demarinji

Igraju:

Ana Jovanović
Mirko Jokić
Marko 
Radosavljević
Bojana Simić
Stevan Stančević

Scenografija, video: Sanja Maljković, Adaptacija teksta: Ivana Stepanović, Sanja Maljković i Jean-Baptiste Demarigny, Muzika: Nenad Marić (Kralj Čačka), Grafički dizajn: Sanja Karić“Tekst komada je napisao italijanski pisac – Dario Fo, sedamdesetih godina. Dva događaja su navela mladu trupu Kroz prozor fabrika da ga postave u savremeni srpski kontekst. 
Pre svega, konstatacija nakon mog putovanja u inostranstvo da je cena hrane u prodavnicama mnogo veća nego bilo gde u Evropi, dok je kupovna moć u Srbiji među najmanjima. Drugo: odluka Vlade od prošle jeseni da poveća PDV (koji plaćaju svi, čak i najsiromašniji), umesto da uvede porez na bogatstvo. Ove dve pojave imaju isti cilj: odluku da se sačuvaju interesi najbogatijih i da se pojača pritisak na već osiromašeno stanovništvo.

Jedna Vlada smenjuje drugu, ali se nastavlja ista logika. Šta je nama činiti? Malo toga. Naš umor, naša iscrpljenost, naše nepoverenje i mnogo gorčine. Mnogi od nas bili su na ulici 5. oktobra, ili bi bili da su imali dovoljno godina. Šta se od tada dogodilo? Šta je ostalo od naše nade u promene? Utisak da se političko delovanje svodi na ubacivanje glasačkog listića u kutiju da bi se služilo interesima klanova.

Reakcija svih nas je onda povlačenje u sebe, kao puž u svoju kućicu. Bavimo se samo sitnosopstveničkim interesima, moleći Boga da nađemo posao sledeće godine, da napustimo porodični dom pre nego što napunimo 45 godina, da naša deca mogu da studiraju u inostranstvu, da Nole pobedi Nadala…”

Jean-Baptiste Demarigny