Palčica

Narodno pozorište Užice | Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Palčica

Premijera: 03. Mar 2017.
Pisac: Hans Kristijan Andersen, Režija: Nemanja Ranković

Igraju:

Palčica - Tijana Karaičić
Žena, Mama Žaba, Patka, Gospođa Mišica - Tanja Jovanović
Gospodin Riba, Lastavica, Kralj Cveća - Hadži Nemanja Jovanović
Žabac mladoženja, Gospodin Krtica - Momčilo Murić
Narator - Goran Šmakić
Paukovca - Ivana Pavićević Lazić
Sunce - Branislav Ljubičić

Dramatizacija: Aleksandar Pejaković, Scenografija: Marijana Zorzić Petrović, Kostimografija: Snežana Kovačević, Muzika: Miroljub Aranđelovič RasinskiPozorište je drevno, moćno i večno. Pozorište prati čoveka od trenutka kad je rečima i pokretima mogao oblikovati svoje misli, želje, smehove, strahove i nadanja, pa sve do najrazvijenijeg momenta kad na osnovu otkrića razvija u mašti još nedostignute mogućnosti. Pozorište je beg od skučenosti, zagledavanje iza dostupnog sveta, projektovanje vlastitih zelja i domišljanja u postojeći svet, pozorište je dete sna koji se zasniva na postojećoj stvarnosti.

Ono je protivljenje razumu radi oslobađanja razuma, iskrivljavanje stvarnosti radi poniranja u njene dubine, negiranje jednih pravila radi stvaranja novih i sveobuhvatnijih. Pozorište je prevladavanje straha, nemoći, tame, sputanosti, tromosti i nepokretnosti. Pozorište je stvaranje, oblikovanje novog prema postojećem, traženje pravog lica ispod maske. Pozorište je deo slobode. Pozorište je čarobna zemlja detinjstvai bajki. Pozorište je onoliko pozorište koliko je bliže detinjstvu i bajkama, kao što su detinjstvo i bajke više detinjstvo i bajke što su blize pozorištu. 

Baš u takvo pozorištei baš u takvo detinjstvo i baš u takvu bajku želimo da uvedemo publiku. Dobrodošli u svet Andersenove Palčice!

Ova priča je u nekim delovima pomalo strašna, ali kao i svaka bajka donosi nam srećan kraj, jer dok nije sreća - nije kraj. A na svakom kraju - uveke je jedan novi početak, kako to pesnik jednom reče. Naša bajka govori o maloj devojčici veličine palca, Palčici, koja, uprkossvom malom telu, svojom dobrotom i poštenjem savladava sve poteškoće odrastanja i na kraju bude nagrađena pravom ljubavi i srećnim životom. E to je taj novi početak.

Baš kao Palčica, sva su deca različita, ali svako od njih nosi neki svoj poseban dar. To je važno da se zapamti i pre i posle i uvek... i na početku i na kraju.

Spasoje Ž. Milovanović