Paviljoni

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Paviljoni

Premijera: 15. Apr 2024.
Pisac: Milena Marković, Režija: Nenad Radović, Ana Vučić, Ivana Vuković

Igraju:

Igraju polaznici Studio CentraPreporučeni uzrast: 14+

Predstava “Paviljoni”, Milene Marković govore o nama, danas i ovde.

O životu u jednom “soliteru”.

O tome koliko je svako nasilje prisutno u našim životima, do te mere, da više ni ne obraćamo pažnju kad neko nekoga povredi ili ubije.

O empatiji, koje više nema.

Kada smo to postali potpuno ravnodušni na svaku nesreću i svaki zločin?

Radnja komada se odvija u jednom soliteru, u kojem pratimo tri priče iz tri stana: priču Džige, Macana, Male i Ćope u čijem fokusu su teme droge, prostitucije, huliganskog nasilja; druga priča prati život jedne porodice koju čine: otac Knez, njegova žena Lepa i njihova ćerka – Ćera; u trećem stanu žive dve bake – sestre, kojima u nenadanu posetu dolaze dva lopova. Osim što ih povezuje isti soliter, likovi iz sve tri priče se prepliću, a osnovna zajednička tema za sve je nasilje: nasilje – kao model ponašanja, porodično nasilje, fizičko nasilje. U svakoj od tri priče javlja se potpuno odsustvo empatije prema drugoj osobi, pa čak i u trenucima kada se ona bori za život.

“Paviljoni” su slika i prilika našeg društva – danas. Iako napisan pre više od 20 godina, ovaj komad je aktuelniji nego ikad. Gotovo da ne prođe dan, a da u medijima ne čujemo za neku od tragičnih priča, poput ovih iz ovog komada. Likovi su prepoznatljivi, dijalog aktuelan, događaji – gotovo istiniti.

Ovom predstavom želimo da skrenemo pažnju na činjenicu da smo sve ravnodušniji prema tragičnim događajima koji nas svakoga dana sve više i više opkoljavaju i da pokušamo da otkrijemo gde se izgubila ona bliskost i želja da pomognemo drugom, kao i gde je nestao osmeh naših ljudi, po kojem smo nekada bili prepoznatljivi.

Milena Marković, jedna od naših najčitanijih savremenih spisateljica,  a za tekst “Paviljoni” dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada.