Pokojnik

Narodno pozorište Niš | Drama Komedija
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Pokojnik

Premijera: 03. Nov 2021.
Pisac: Branislav Nušić, Režija: Željko Đukić

Igraju:

Pavle Marić - Aleksandar Krstić
Milan Novaković - Miroslav Jović
Spasoje Blagojević - Aleksandar Mihailović
Gospodin Đurić (ministrov brat) - Stefan Mladenović
Ljubomir - Miloš Cvetković
Anta - Aleksandar Marinković
Mladena Đaković (novinarka) - Maja Vukojević Cvetković
Rina - Sanja Krstović
Agnija - Jasminka Hodžić
Vukica - Katarina Arsić
Ana/Sofija (služavka) - Katarina Mitić Pavlović

Izbor muzike: Željko Đukić, Kostim: Nataša Đukić, Asistent kostimografa i scenografa: Katarina Pavlović, Scenografija: Igor Vasiljev, Asistent scenografa: Isidora Spasić, Lektor: Nataša Ilić, Organizator: Ivana MadićREČ REDITELJA

Umjesto „reči reditelja“,  imao sam na umu prigodan citat iz Nušićeve  Autobiografije, koji najbolje odražava ideju koju sam sledio praveći ovu predstavu.

Branislav Nušić o glumi na sceni i glumi u životu

Ono što je u glumačkom pozivu naročito prijatno, to je što on svoju javnu reč, svoj posao, svoju zadaću vrši maskiran. To čine, doduše, i svi ostali u životu, samo je razlika između njih i glumaca u tome što glumac uzima na sebe pravu masku, masku koja odgovara roli koju izvodi: sebičnost maskira kao sebičnost, zlobu kao zlobu, a pakost kao pakost, dok u životu to drukčije biva: tamo se jedna rola igra, a druga maska stavlja. Političar, na primer, na svoju sebičnost stavlja masku rodoljuba; nasilnik na svoje nasilje stavlja masku pravde; bogataš na svoje zelenaštvo stavlja masku dobročinstva; raspuštenica na svoje iskustvo stavlja masku naivnosti, a zlobnik na svoje savete stavlja masku prijateljstva.