Pomorandže za zbogom

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
7.5

Broj ocena: 2;

Pomorandže za zbogom

Premijera: 20. Feb 2017.
Pisac: Biljana Popović, Režija: Nenad Gvozdenović

Igraju:

Paolo Pepini, italijanski vojnik - Milorad Damjanović
Milan, sveštenik - Slobodan Ćustić
Jelena, Milanova žena - Danica Ristovski
Jelka, Jelenina sestričina - Anja Alač
Nena, Ilijina i Jelkina ćerka - Maja Ranđić
Ilija, sveštenik - Miloš Petrović
Veljko, komunista - Lazar Đukić
Vid, sveštenik - Luka Miljković
Rada, Vidova žena - Biljana Maletić
Natalija, oficirka OZNE, Lucija, partizanka, svekrva - Milica Milša
Ante, partizan, direktor škole, oficir OZNE, Momo, doktor, svekar - Vladimir Paunović
Bolničarka - Ivana Jovović
Mala Nena - Đurđina Ivanković, Nađa Lukić
Redža - Redžep Koljena

Dramatizacija: Andrej Šepetkovski, Scenograf: Filip Jevtić, Kompozitor: Boris Bunjac, Reditelj video segmenata: Hadži Aleksandar Đurović, Scenski govor: dr. Ljiljana Mrkić Popović, Asistent kostimografa: Milena Đokić, Organizator: Ivana Jovović, Inspicijent: Jovana Matić, Sufler: Marija Stojić"Pomorandže za zbogom" je porodična melodrama o ljubavi i istrajnosti, posvećenosti i veri tri žene kroz ratovima ispisan 20. vek – ovo delo je zapravo istinita saga o jednoj srpskoj porodici i njenoj borbi da se održi zajedno i nastavi dalje u turbulentnim vremenima. Ocrtani su epskom snagom istiniti događaji, koji ne samo što pokazuju i dokazuju dubinu korenja jednog naroda na ovim prostorima, već i njegovu vekovnu borbu za goli opstanak. Bazirana na istoimenom romanu i istorijski tačnim podacima, drama je usredsređena na tri porodice istih korena, porekla i društvenog statusa. Po prvi put u novijoj istoriji, priča o tri srpska sveštenomučenika stradala od tri vojske, njihovoj progonjenoj deci, njihovim ženama koje su pravile strašne i neprihvatljive izbore, borbi dobra i zla, komunizmu i ateizmu, fašizmu i ljubavi, veri i stradanju, predstavljena je na način pripovedača, bez osude i politizacije, ali sa jasnom porukom da je Krajina bila i ostala mesto neverovatnih i ponekad potpuno nezamislivih preokreta u sudbinama stvarnih ljudi i žena.

Dr. Zorica Kuburović, književnica napisala je u recenziji: „(...) I tako, pred čitaocem raste saga o srpskoj porodici i njenom životu. Pred nama niče divno žensko tkanje o ušuškanosti, nežnih priča koje se prenose s kolena na koleno, malih zapamćenih detalja, mirisa astraganskih bundi, oblika šešira, krotkih reči sveštenika koje vode na mučenje i u smrt, tuga dece bez roditelja, strašni pogrom Srba kroz Prvi i Drugi svetski rat, kroz vreme osvajanja partizanske vlasti posle rata i preuzimanja te vlasti od strane njihove dece i dece dece do današnjih dana.I sve je to na neki način svedeno na pravu meru – i greh, i radost, i mučeništvo, i vera. Biljana Popović jeste preživela svaki delić ove knjige, ali, ono što je najvažnije, sačuvala je živo srce, pod budnim okom svojih živih i mrtvih srodnica, mažena i pažena i, kao i one, gonjena nevoljom i strogim ispitima životne prakse. I to je srce koje voli i ne posustaje u ljubavi(...)“.

Autor dramatizacije, Andrej Šepetkovski zapisao je: „ Roman i drama ,,Pomorandže za zbogom“, prate život tri ugledne srpske svešteničke porodice iz Bosanske Krajine kroz ceo dvadeseti vek. Nastala po istinitim događajima, ova priča svedoči o stradanju istinoljubivih, te duhu, snazi i neuništivoj veri kojom se stradanja podnose, ali i o pogubnoj naivnosti i zaboravu koji rađaju neopreznost i smrt. Sam roman odiše ljubavlju i praštanjem svima i za sve, no i otrežnjuje gorkim podsećanjem na nužnost poslušanja jevanđeljskog saveta da, pored bezezlenosti, budemo i ,,mudri kao zmije“. Posebna se počast odaje ženama, stubovima ovih porodica, koje se herojski bore za potomstvo, muževe, narod, za ljubav i razumevanje. Uprkos bezumnim ratovima, bratoubilačkom kovitlacu, krvavim pirovima nad najbližima koje im oduzimaju razum i smisao postojanja, uprkos bombardovanjima, izbeglištvu, osudama okoline i mržnji, progonima od strane ideoloških neprijatelja i vlasti, one uvek iznova nalaze snage da vole, zaštite i zagrle, da se uzdignu do Istine , te da haos preobraze u harmoniju“.