Pošteni provalnik

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Pošteni provalnik

Premijera: 13. okt 2017.
Pisac: Dario Fo, Režija: Milan Karadžić

Igraju:

Provalnik - Aleksandar Radojičić
Provalnikova žena - Katarina Marković
Čovek - Viktor Savić
Žena - Borka Tomović
Ana - Aleksandra Tomić / Andrijana Oliverić
Antonio - Nemanja Oliverić
Drugi provalnik - specijalni gost

Prevodilac i dramaturg: Milena Depolo, Scenograf: Boris Maksimović, Kostimograf: Dragica Laušević, Kompozitor: Saša Milošević, Scenski govor: dr Ljiljana Mrkić Popović, Organizator: Nataša Karanović, Isnpicijent: Mihailo Todorović, Sufler: Ana Bata

 Ovu urnebesnu farsu-komediju-vodvilj napisao je 1958. godine nedavno preminuli nobelovac Dario Fo. Bio je jedan od najplodnijih, najprevođenijih i najigranijih dramskih pisaca i celom svetu. Foov stil karakteriše smisao za paradoks na kome gradi svoju satiru uperenu protiv institucija, korupcije, licemerja katoličke crkve, sistema uopšte, i to ga čini aktuelnim na svim meridijanima, u svakom trenutku. Njegov teatar nalazi koren u brutalnoj renesansnoj komediji, iskazujući osnovnu ideju da se ništa u čovekovoj sebičnosti ne menja uprkos kulturnom napretku.

Siže ovog komada je vrlo jednostavan: Provalnik ulazi u stan imućnog čoveka (inače odbornika gradske skupštine), a u poslu ga ometa telefon koji konstantno zvoni.

Nemajući kud, on se javlja, a sa druge strane je niko drugi do – njegova žena. Tek što reši taj problem, Provalnik ponovo biva ometen u redu neočekivanim povratkom vlasnika stana i njegove ljubavnice. Ovo je samo početak komično-vodviljskog zapleta, a kako komad odmiče, prepreke ka izvršenju započetog posla bivaju sve veće i sve komičnije.