Priča o Svetom Savi

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Priča o Svetom Savi

Premijera: 01. Mar 2019.
Pisac: Bratislav Petković, Režija: Saša Gabrić

Igraju:

Rastko, Sava - Bogdan Bogdanović
Nemanja - Nebojša Ljubišić
Ana - Aleksandra Anđelković
Nikanor - Saša Kuzmanović
Jovan - Lazar Miljković
Đurđinka - Katarina Dimitrijević

Scenograf: Boris Maksimović, Kostimograf: Olga Mrđenović, Muzički saradnik: Leontina Pat, Scenski govor: Saša Latinović, Scenske borbe: prof. dr Aleksandar Tasković, Stručni saradnik na tekstu: Arhimandrit Nikifor MilovićREČ PISCA

Nedostojni i lenji i hudi monah Sava, kako se sam potpisivao u vreme kada je sastavljao čuvenu Krmčiju, zbornik zakona i pravila za život u državi, tu je propisao ponašanja i vladara i sudova i svih ljudi u svim oblastima života. Stvorio je pri Studenici i drugim manastirima „časne domove“ koji su bili prve srpske bolnice i utočišta za nemoćne, siromašne i stare. Sveti Sava je simbol svih naših težnji ka dobru. On je naš nacionalni svetac. U njemu je sabrano sve naše razumevanje hrišćanstva. Kao naš nebeski zastupnik na Žičkom saboru nas je zavetovao i zbrinuo pa smo pod svojim imenom ubrojani u hrišćane.
Još kao osnovac sam učestvovao u priredbama u čast Svetom Savi, i gotovo uvek sam imao osećaj da su programi slabi i nedostojni imena svetitelja. Ovo je pokušaj da se priča o Svetom Savi ispriča na drugačiji način.

Nedostojni i lenji i hudi,
Bratislav Petković