Sabrana dela Viljema Šekspira ukratko

Gradsko pozorište Bečej | Drama Komedija
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Sabrana dela Viljema Šekspira ukratko

Pisac: Vilijem Šekspir,

Igraju:

Igor Pavlović
Đorđe Simić
Zoltan MolnarSećate li se srednjoškolskih dana, kad ste za "obaveznu" lektiru čitali "Romea i Juliju"? Dosadno, nerazumljivo i krajnje passe. Ne brinite, niste usamljeni u svom stavu. To je mislila i vaša poetski nadahnuta profesorica maternjeg jezika. Samo nije smela da vam kaže. Zašto? Zato što je naučena da je ovaj veseli i alkoholu krajnje sklon Englez genije, a šekspirohulno reći da je genije dosadan.

A da li Šekspir valja? Apsolutno. Samo je stvar u postavci. Zaboga, pa njegove drame su napisane pre više od 400 godina. Što bi rekla Seka Aleksić "Tu treba jedan dobar remiks". Zato je grupa američkih glumaca okupljenih u projekat "The Reduced Shakespeare Company" odlučila da se poigra sa svim Šekspirovim delima i da ih predstavi u formi jednosatne pozorišne predstave. Smehotresno, britko, jednostavno i krajnje razumljivo. I onda, odjednom svi hrle da gledaju Šekspira, onda ovi momci iz Kalifornije igraju tu dramu usred Londona i to 9 (devet) godina, svako veče. Publika je bila podeljena: oni koji moraju da svako veče pre spavanja pročitaju delić "Tita Andronika", ili im dan nije kompletan, bili su zgroženi. Mlađa pozorišna publika je bila oduševljena. Srećom pa su ovi drugi u većini, te je "Reduced Shakespeare" postao jedna od najgledanijih pozorišnih predstava svih vremena.

U koprodukciji novosadskog Pozorišta mladih, Gradskog pozorišta iz Bečeja i pozorišne trupe "Arteria" pred nama su "Sabrana dela Viljema Šekspira ukratko". I tri glumca koja će vam dokazati da 37 Šekspirovih drama može da se odigra na jedan sasvim drugačiji način.

Sasvim je novo i to da je to prva profesionalna produkcija Gradskog pozorišta Bečej u njegovoj istoriji koja seže negde u Šekspirovo vreme! Dobro, hajde... tu negde. Šekspira predstavlja glumački trio u sastavu: Igor Pavlović, Đorđe Simić i Zoltan Molnar. Brzi, britki i stameni, svi su složni u oceni da su bolji nego napad "Partizana".

Volite li Šekspira. Naravno da ne. Šekspira niko ne voli. To je obično foliranje. Novog Šekspira svako mora da voli. Ako ni zbog čega drugog onda jer smo dobili odgovor na legendarno pitanje: "Skratiti ili ne skratiti, pitanje je sad".

Skraćuj!