Sestre po oružju

Hleb Teatar | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Sestre po oružju

Premijera: 24. Sep 2014.
Pisac: Sanja Krsmanović Tasić, Režija: Sanja Krsmanović Tasić

Igraju:

Jugoslav Hadžić
Sanja Krsmanović Tasić
Jessica Latton
Rhys Latton
Anastasia Tasić

Dramaturgija: Sanja Krsmanović Tasić, Muzika: Jugoslav Hadžić, Muzičar: Demir Ahmetović / Tenzin Mullin / Sam AtkinsPredstava “Sestre po oružju” uzima kao polazište stav autorke da je istorija kaleidoskop sastavljen od pojedinačnih sudbina i ličnih istina, kao i da pozorište ima moć da pripoveda istoriju na neposredan način kroz zajednički ritual publike i izvođača. Svrha rituala je isceljenje, u ovom slučaju uz pokušaj da se razotkrije složeni fenomen rata. Osnovna tema predstave je Prvi svetski rat na Balkanu.

Kroz vizuru žena aktivnih učesnica, Sofije Jovanović, beograđanke, ratnice i heroine balkanskih ratova, doktorke Đžesi Skot, novozelanđanke, prve žene ratne hirurškinje koja je lečila srpske vojnike, kao i mnogih drugih, sagledava se rat iz jednog drugačijeg, ličnijeg ugla, ugla žene stvarateljke, u žarištu uništenja i smrti. Priče kojima će se predstava baviti i do kojih su autorke došle nakon iscrpnog istraživanja teme, obuhvataju i priče mavarskih ratnika koji su se borili na Balkanu, kao i svedočanstva ANZAK-a (Australia and New Zealand Army Corps) i srpskih vojnika, učesnika rata.

Ova međunarodna saradnja obiluje pesmama komponovanim za predstavu koje se uživo izvode na sceni, fizičkim sekvencama i plesovima.