Sin zemlje

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Sin zemlje

Premijera: 22. Dec 2022.
Pisac: Gunila Boetius, Režija: Mate Heđmegi

Igraju:

Anja: Timea Filep
Bjern: Boris Kučov
Kale: Gabor Mesaroš
Baba: Andrea Verebeš
Kit: David Buboš

Dramu preveo: Gabor Sapanoš, Dramaturg: Julia Balaž, Scenograf: Ana Fekete, Kostimograf: Kata Pete, Kompozitor: Krištof Urban, Dizajn svetla: Robert Majoroš, Dizajn plakata: Dora Olah-Onja, Foto: Edvard Molnar, Asistent reditelja: Žofija Serda

 “Drveće se kreće, svetlucavo je, šušti u tami. Iznad njih se čuje šapat i eho uzvika: Mama, mama, mama.”

Bjern i Anja su u šumi. Bjern voli ptice. Anja želi dete. Kale je začet u šumi. U trenutku rađanja, drveće oživi a nebo se zamrači. Kale se rodi napola ukopan u zemlju. Ni Bjern ni Anja ne mogu da ga pomere odatle. Možda ima korenje, a ne noge. Dolazi hladna zima i nemilosrdni mrazevi. Bjern, Anja i Kale su u šumi. Bjern je voleo ptice, Anja je želela decu, Kale raste u zemlji.

Drama „Sin zemlje“ prikazuje život jedne neobične porodice u šumi. Anja i Bjern pokušavaju da održe Kale u životu, koji je rođen u zemlji. Oni grade vetrobran, tako ga zaštićujući od hladnoće. U ovoj priči je posebno istaknuta borba i čudo koje donosi rađanje jednog deteta, jer Kale nikada ne može biti kao druga deca. Magični realizam i groteskni svet priče stvaraju mešavinu koja je ujedno i duhovita i tragična.

Gunila Elizabet Boetius, rođena 9. juna 1945. u Švedskoj, novinar, dramaturg i pisac. Od rođenja svog prvog deteta, Gunila Boetius je pre svega bila aktivna kao dramaturg. Dramu „Sin zemlje“ napisala je 2005. godine. Objavila je nekoliko knjiga za mlade, a njen prvi roman za odrasle je štampan 2015. godine. Pisac je mnogih drama i radio adaptacija.