Snežana i sedam patuljaka

Pozorište Boško Buha | Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Snežana i sedam patuljaka

Premijera: 13. okt 2020.
Pisac: Ljubivoje Ršumović, Režija: Snežana Trišić

Igraju:

Snežana - Marta Bogosavljević
Ogledalo - Nenad Nenadović
Grdana - Andrijana Oliverić
Princ, Žabac - Aleksandar Kecman
Lovac - Miloš Vlalukin

Patuljci

Mudriša - Marko Pavlović
Dragiša - Dragan Petrović
Ljutiša - Nikola Štrbac
Stidiša - Nikola Voštinić 
Glupiša - Luka Grbić
Plačiša - Teodor Vinčić
Spaviša - Relja Janković

Dramaturg: Ana Janković, Scenograf: Ljubica Petrović, Kostimograf: Milica Grbić Komazec, Kompozitor: Srđan Marković, Scenski pokret: Marija Milenković, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Inspicijent: Željko Jaćić, Sufler: Miljan Miljanović, Organizator: Mila Rubežić, Asistent organizatora: Milica Karličić„Snežana i sedam patuljaka“ je jedna od omiljenih bajki svakog detinjstva pa je zato i jedna od nezaobilaznih na Buhinom repertoaru kroz vreme. Prva izvedba  “Snežane” u dramskom obliku bila je još davne 1951. godine kada su patuljke igrala deca glumci ovog pozorišta u adaptaciji i režiji Momčila Miloševića. Sledeću „Snežanu“ za ovo pozorište napisao je veliki dramski pisac Alkesandar Popović, a režirao je Ljubomir Draškić 1969. godine. Nakon toga, „Snežanu“ je još jednom pretočio u modernu bajku za „Buhu“ naš veliki pesnik za decu Ljubivoje Ršumović,  i izvedena je u režiji Milana Karadžića 2005. godine. 

Povodom jubileja (70 godina) za vas pripremamo novu verziju Ršumovićeve „Snežane“ u režiji Snežane Trišić, sa glumcima velikog ansambla ove kuće ali predvođenih novim mladim kolegama, studentima FDU-a. Ispričaćemo vam priču o Snežani, koja namučena zloćom maćehe Grdane i usamljena nakon smrti roditelja poželi da i nju neko voli, pa joj se  želja i ispuni. Pred njom se pojavi Princ bez imena koji joj obeća da će po nju doći nakon čega ništa više neće biti isto. Kraljičino Ogledalo koje radi za Grdanu pašće na veliku muku jer ne može da laže o tome ko je “Najlepši na svetu”: Snežana će postati najleša nakon što se zaljubi i to je nekako, lepo. A  koliko je Snežana divna u svojoj dobroti i zaljubljenosti, primetiće i Lovac Dobrica i patuljci. Kako niko neće moći  da odoli Snežaninoj razigranoj dobroti, niti tome kako ih oplemenjuje, udružiće se da nađu protivkletvu za Grdaninu kletvu kako bi joj pomogli.

Ovo je “vreme novo, žurno, jurno, fiskulturno i burno preterano” kako kaže Ljuba Ršumović. Baš zato smo hteli da zastanemo i podelimo sa vama priču o odrastanju u kome snaga dobra, udružena postaje moćnija od zla, kao i to da je  najlepša ona lepota koja dolazi iz dubine ljudskog bića.

Ana Janković