Spamalot

Komedija Mjuzikl Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
9.0

Broj ocena: 2;

Spamalot

Premijera: 22. nov 2015.
Režija: Radoslav Milenković

Igraju:

KRALJ ARTUR - Nikola Kojo
SER LANSELOT, ČAROBNJAK TIM, VITEZ NI - Nikola Đuričko
NE-TAKO-HRABRI SER ROBIN - Gordan Kičić
PETSI - Srđan Timarov
SER GALAHAD, CRNI VITEZ - Dejan Lutkić
ISTORIČAR, PRINC HERBERT - Ivan Marković
SER BEDEVIR, MAJKA SER GALAHADA - Miroljub Turajlija
GOSPA OD JEZERA - Jelena Jovičić

Dirigent: Vesna Šouc, Koreograf: Jelena Arsić, Kostimograf: Snežana Šimić, Scenograf: Vesna Popović

 

 Monty Python’s “Spamalot” je mjuzikl komedija bazirana na filmu “Monti Pajton i Sveti Gral” i jedan je od najpopularnijih mjuzikala ikada odigranih na Brodveju.

Originalna Brodvejska produkcija je urađena 2005. godine i “Spamalot” je odmah dobio Tony nagradu za najbolji mjuzikl kao i još dve Tony nagrade, Sara Ramirez za ulogu Dame iz Jezera, i Majk Nikols za najbolju režiju mjuzikla. Na toj dodeli, “Spamalot” je bio nominovan za 14 Tony nagrada.

Tokom skoro pet godina teatarskog života na Brodveju, predstava je izvedena više od 1,500 puta, videlo je više od 2 miliona ljudi i zaradila je više od 175 miliona dolara.

Mjuzikl obiluje tradicionalnim britanskim humorom i u prepoznatljivom pajtonovskom maniru izvrće realnost na komičan i sarkastičan način tako da svako ko odgleda “Spamalot” garantovano neće ostati ravnodušan.

Humor je sofisticiran do te mere da je pre početka predstave izrežirano i to da glas koji najavljuje početak, izgovori sledeću rečenicu:

“Podesite vaše mobilne telefone da zvone “willy-nilly”(“tutu-rutu”) kao i upozorenje publici sa razglasa koje kaže: “Budite svesni činjenice da se na sceni nalaze teško naoružani vitezovi koji u svakom trenutku mogu da vas odvuku na scenu i napadnu” Glas koji to govori je glas Džona Kliza, istaknutog člana grupe Monthy Python.

Nakon Brodveja, mjuzikl je bio izuzetno uspešan i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Švedskoj, Češkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Belgiji, Kanadi, Meksiku, Holandiji, Norveškoj, Japanu, Južnoj Koreji…

Mjuzikl priča o legendarnoj potrazi kralja Artura za Svetim Gralom, gde je Kralj Artur prikazan kao veseo i luckast vladar,u svojoj pustolovini potpomognut od strane svog vernog sluge Petsija i vitezovima okruglog stola, koje na tom putovanju pronalazi. Pitoreskna potraga kroz celo kraljevstvo je zapravo žovijalna avantura sa mnoštvom urnebesnih dogodovština.

Priča je bazirana na knjizi Erika Ajdla, originalnog člana grupe Monti Pajton, a koja ima svoju osnovu u scenariju filma Monti Pajton i Sveti Gral. Muziku su komponovali Džon Dupre i Erik Ajdl.