Travijata

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.5

Broj ocena: 2;

Travijata

Premijera: 16. okt 1981.
Pisac: Đuzepe Verdi, Režija: Mladen Sabljić

Igraju:

Violeta Valeri - Danijela Jovanović
Flora, njena prijateljica - Jelena Končar / Verica Pejić
Anina, Violetina služavka - Laura Pavlović / Verica Pejić
Alfred Žermon - Aleksandar Saša Petrović / Saša Štulić
Žorž Žermon, njegov otac - Atila Mokuš / Željko R. Andrić / Vasa Stajkić
Gaston - Igor Ksionžik
Baron Dufol - Nebojša Babić / Ivan Dajić, k. g.
Markiz D’Obinji - Branislav Stankov / Željko R. Andrić
Dr Grenvil - Goran Krneta
Đuzepe, Violetin sluga - Aleksandar Tolimir / Branislav Cvijić
Florin sluga - Jovan Pejić

Učestvuju hor, orkestar i balet SNP-a

Balet:
Solo: Marijana Ćurčija / Milena Krkotić, David Gruoso
Ansambl: Sonja Gavrilov, Aleksandra Stanarević, Milana Samardžić, Lana Stojanović / Teona Radanović, Jovana Paunović

Libreto: Frančesko Maria Pijave po romanu „Dama s kamelijama“ Aleksandra Dime Sina
Dirigent: Aleksandar Kojić / Mikica Jevtić, Obnova: Voja Soldatović, Scenograf: Dorijan Sokolić, Mileta Leskovac, Kostimograf: Ružica Nenadović Sokolić, Dirigent hora: Vesna Kesić Krsmanović, Koreograf: Vladimir LogunovTokom februara 1852., boraveći u Parizu, Verdi je imao prilike da, u teatru „Vodvilj“, vidi dramu Dama s kamelijama, koju je prema sopstvenom romanu sačinio Dima Sin. Bio je više nego impresioniran. Već prvog januara sledeće godine, pisaće svom napuljskom prijatelju De Santisu: „Za Veneciju radim Damu s kamelijama, koja će, možda, imati naslov Travijata. Jedan savremeni sadržaj. Neko drugi možda ga ne bi radio zbog kostima, zbog vremena, i zbog hiljade drugih obzira, ja ga radim s punim zadovoljstvom“… Međutim, Verdijeva Travijata nije Dama s kamelijama A. Dime, iako od njega i potiče. Ona se od tog „temelja“ – otisla, već i samim svojim naslovom – Travijata, dakle, ONA KOJA JE SKRENULA S PUTA
/…/ kao i sva dobra dela, i Travijata je mnogoznačna, ispunjena karakterima najraznovrsnijih i najoprečnijih pobuda i delovanja /…/ koja treba učiniti živim i delotvornim ako se želi biti njen (dostojan) tumač, ako se hoće biti savremen, što je njom Verdi i želeo i uspeo biti.
/…/ Travijata je – revolt. Protest. Ako to nije, ona ne može biti – sadašnjost. Naravno, naša! /…/ Ne treba, ili ne bi trebalo nikako smetnuti s uma jednu rečenicu koju je Verdi izrekao u pismu libretisti Pjaveu povodom rada na Magbetu: „Ako na možemo da napravimo jednu genijalnu stvar, nastojimo da ne napravimo jednu opštu stvar!“ Te reči su bile njegov kredo, te reči su i – testament.

Dr Slobodan Turlakov